Jezdíte na loňskou dálniční známku? Pozor, její platnost dnes končí

Praha – Dneškem končí platnost dálničních známek na rok 2013. Od zítřka by proto měli řidiči vyrážet na dálnice pouze s novým kuponem na rok 2014. Dálniční policie speciální kontrolní akci neplánuje, varuje ale řidiče, že si o víkendu platnost známek pohlídá. Kromě toho bude kontrolovat i platnost řidičských průkazů, které si musel do Nového roku vyměnit nemalý počet šoférů.

„Speciální akce neplánujeme, ale vzkazujeme řidičům, že se na to v rámci běžných kontrol zaměříme,“ avizoval důstojník operačního střediska ze středočeského oddělení Bernartice. Podobně si dají na známky a řidičské průkazy pozor i jednotky na dalších stanovištích.

Dálniční známky jsou k dostání na většině čerpacích stanic a na pobočkách České pošty. Cena ročního kuponu pro osobní auta se nezměnila, stojí 1 500 korun.

Ředitel dopravní policie: Za neplatnou známku pokuta až 5 000 korun (zdroj: ČT24)

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) očekává, že se prodá 1,3 milionu známek. Hlavní nápor motoristů předpokládá v těchto dnech, kdy končí platnost emise z minulého roku. Ředitel SFDI Tomáš Čoček proto upozorňuje, že kupony by mohly být na některých místech přechodně vyprodané.

Jak varoval ředitel dopravní policie Tomáš Lerch, benevolenci nelze od policistů očekávat. „Informace k povinnosti vyměnit si řidičský průkaz nebo mít platný dálniční kupón jsou již obecně známy,“ je přesvědčen Lerch. Dodal, že za neplatnou známku hrozí bloková pokuta až 5 000 korun, za propadlý řidičák až 2 000 korun.

Pozor! Za přestupek se považuje i to, pokud řidič/řidička …

  • má dálniční známku u sebe, ale nepřilepí ji na čelní sklo vozidla
  • vylepí kupón na špatném místě
  • nevyplní registrační značku vozidla na kupónu
  • nepředloží kontrolní ústřižek k dálniční známce
  • neodstraní z čelního skla starou (neplatnou) známku