Chovanec chce bojovat proti rušení poštovních poboček

Praha – Česká pošta by se neměla měnit v akciovou společnost, ale měla by zůstat státním podnikem. V Otázkách Václava Moravce to uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ministerstvo vnitra podle něj udělá vše pro to, aby se nesnižoval počet poboček. Těch má pošta přes tři tisíce – Český telekomunikační úřad však navrhl nařízení, že by měla pošta provozovat minimálně 2 100 poboček. Tento návrh byl impulzem pro petici za záchranu venkovských pošt, kterou už podepsalo skoro 60 tisíc lidí.

Podle Chovance by bylo řešením, kdyby stát začal platit za veřejnou službu: "Přizná
se k ní a po diskuzi s EK tam bude ročně posílat zhruba miliardu za zachování té pobočkové sítě," uvedl ministr vnitra. Navíc musí pošta hledat další zdroje financí.

Jedním z nich by mohla být nová smlouva na provozování bankovních služeb. Letos prý začne příprava otevřeného výběrového řízení. Zatím má až do roku 2017 smlouvu ČSOB, která prostřednictvím Poštovní spořitelny provozuje na poštách svou banku – a díky poště má nejhustší síť obchodních míst v Česku. 

Ministr vnitra v OVM uvedl, že dostává pošta od ČSOB každý rok 1,5 miliardy, podle Chovance by ale z tendru mohla vzejít výhodnější nabídka. Bývalý ministr vnitra Radek John dodal, že smlouva s ČSOB byla za vlády ČSSD vyjednána s „extrémně“ nevýhodnými podmínkami. „Za něco tak exkluzivního, že má jedna banka tolik tisíc poboček, se platí málo,“ domnívá se John. Smlouvu ale podle něj nelze vypovědět. 

Kromě výhodnější smlouvy na provozování bankovních služeb by pošta měla generovat příjmy i z jiných činností – Chovanec zmínil např. takzvanou účtenkovou loterii. Lidé by také měli mít možnost nahlížet přes Czech point do registru vozidel. Současné služby nabízené poštou podle Chovance připomínají jarmark a chtěl by je omezovat.