Plesnivé nebo šizené potraviny - stálice českých obchodů

Praha - Falšování potravin není v českých obchodech zdaleka výjimkou. Do vína se třeba leje voda, v rybích prstech téměř chybějí ryby, v rajčatovém protlaku zase rajčata. Některé zboží se sice doveze, ale na pulty se ani nedostane.

Prodej plesnivých potravin jako běžná praxe (zdroj: ČT24)

Jako třeba dnes, kdy celníci zastavili zásilku plesnivých potravin z Vietnamu, která měla skončit v asijských bistrech a restauracích. Ani plíseň přitom podle zkušeností celníků nemusí být pro některé obchodníky překážkou. Stačí ji vyndat a sklenici omýt. A nehledě na zdraví zákazníků sázet na orientální chuť. 

Plesnivých potravin byla v kontejneru více než tuna. Navíc nejde o první problematickou zásilku z Asie. Před třemi měsíci celníci zabavili hned čtyři tuny napadených potravin. V rýži byli brouci, v těstovinách červi a všude jinde plíseň. Plesnivé ale rozhodně nejsou jen potraviny z Asie. 

Nepříjemný pohled může být i na české výrobky, které se prodávají v tuzemských obchodech. „Mezi závažné prohřešky z poslední doby můžeme počítat i sušené plody s výskytem larev škůdců,“ vysvětluje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. 

Nejvíce se šidí víno

Závažné prohřešky, přesně 652 potravin, se nakonec ocitly na Pranýři. Proti roku 2012 se výrazně víc šidilo a falšovalo. Nejčastěji se jednalo o víno, v některém třeba bylo 73 procent vody. A obsah lahve s údajně Modrým Portugalem byl zase dobarvován syntetickou modří. Poctivé vinaře přitom poškozují i další metody. „Někteří vinaři se sníží k tomu, aby prodávali velmi laciná až nepitelná vína z dovozu a píšou 'původ Morava',“ varuje Radomil Baloun z Vinařství Baloun.

Moravský vinohrad
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStockphoto

Nešidí se však jen víno. Na pranýři se loni ocitly i párky či rybí prsty s menším obsahem masa, než slibovala etiketa.