Bavorsku se asi bude brzo hodit elektřina z Temelína

Berlín - Největší německá země Bavorsko zřejmě bude v blízké době potřebovat energii z české jaderné elektrárny Temelín. Konkrétně pokud se nepodaří urychleně vybudovat vedení vysokého napětí, které by na jih Německa dopravilo elektřinu z větrných elektráren na severu země. Píše o tom německý deník Die Welt. Bavorské zdroje energie totiž nedokážou nahradit výpadek jaderné elektrárny Grafenrheinfeld, kterou chce spolková země odstavit už příští rok.

Němci se přitom rozhodli, že elektřinu, která bude chybět po odstavení jaderných elektráren, nahradí obnovitelné zdroje. Ty se ale nacházejí především na severu země a kvůli nedostatečné přenosové síti zatím není možné dopravit dostatek elektřiny na místo její nejvyšší spotřeby - tzn. na jih Německa. Navíc nejde o stabilní zdroj energie. 

Pavel Stehlík, odborník na energetiku

„Německé rozhodnutí postupně odstavovat jaderné elektrárny je rozhodnutí politické či ideologické. Ale určitě to není rozhodnutí, které by bylo postaveno na ekonomické nebo technické úvaze.“

Elektrárna Grafenrheinfeld

  • Je v provozu od konce roku 1981 a do sítě ročně dodá téměř 7 000 gigawatthodin elektřiny, což odpovídá čtvrtině souhrnné výroby proudu v bavorských jaderných elektrárnách. 
  • Za rok by přitom mohl Grafenrheinfeld vyprodukovat tolik elektřiny, která by domácnostem a průmyslovým podnikům v Mnichově vystačila na rok a půl. 
  • K jejímu odstavení v roce 2015 se Bavorsko zavázalo v rámci německého plánu zastavení provozu všech jaderných zdrojů v zemi.

K dovozu elektřiny do Německa má posloužit větší propojení evropských sítí distribučních sítí, které se snaží prosadit konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Podle plánů CDU/CSU by se měl vytvořit jednotný evropský energetický prostor, který by umožnil snáze vyvažovat výkyvy ve výrobě elektřiny. K těm dochází právě kvůli rostoucímu podílu obnovitelných zdrojů.

Pavel Stehlík: Bavorsko českou pomoc potřebovat bude (zdroj: ČT24)

Ovšem návrh kritizují němečtí Zelení. Argumentují tím, že koaliční plán povede k tomu, že bude Německo dovážet elektřinu z jaderných zdrojů v Česku a ve Francii. Namísto toho, aby „atomový proud“ ze své sítě zcela odstranilo. „Německo se nezavázalo k tomu, že by elektřinu nenakupovalo. Pouze k tomu, že ji nebude na svém území vyrábět z jádra,“ dodal odborník na energetiku Pavel Stehlík.

Cena elektřiny v Německu je 48 procent nad průměrem EU

Německo by navíc mělo zajistit také stabilní ceny proudu. Podle deníku Die Welt, respektive analýzy poradenské firmy McKinsey se stále zvětšuje rozdíl mezi cenou elektřiny v Německu a okolních státech. Zatímco průměr za kilowatthodinu činí u našich západních sousedů 29,71 eurocentu, v Evropské unii je to zhruba 20,01 centu.