Itálie se brání kvůli srážce ratingu, škoda je prý bilionová

Řím - Italský účetní dvůr (Corte dei Conti) kritizuje za snižování úvěrových ratingů Itálie agenturami Moody's, Standard & Poor's a Fitch v letech 2011 a 2012. Vyšetřovatelé upozornili, že tyto kroky byly neoprávněné a podle agentury Reuters stály zemi přes 117 miliard eur, tedy v přepočtu více než 3,2 bilionu korun. Deník Financial Times dokonce mluví o ztrátách ve výši 234 miliard eur (zhruba 6,44 bilionu korun).

Ovšem podle mluvčího S&P jsou obvinění týkající se snižování ratingů Itálie v době vrcholící dluhové krize v eurozóně „nesmyslná a naprosto neopodstatněná“. A podobným způsobem se brání i Moody's.

Itálie: Agentury by si měly raději přečíst Danteho

Podle listu Financial Times vyšetřovatelé například kritizují, že agentury při snižování ratingů nevzaly v potaz bohatou kulturní historii Itálie. „Pokud by finanční analytici strávili více času obdivováním fresek od Michalangela nebo četli Danteho namísto zkoumání čísel a tabulek, možná by nespustili peklo, které se pak rozpoutalo na trhu s italskými dluhopisy,“ uvádí italští auditoři. 

Vyjádření italského účetního dvora adresované agentuře S&P

„S&P u svých ratingů nikdy nezohledňovala italskou historii, umění a krajinu, což jsou všeobecně uznávané základy hospodářské síly Itálie.“

Florencie, město Michelangela
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/Tobiiii

Právě ratingové agentury Moody's, S&P a Fitch se přitom po vypuknutí finanční krize staly terčem kritiky - kvůli vysokému hodnocení finančních produktů, které se později projevily jako spouštěče rozsáhlých turbulencí na finančních trzích. Evropa je následně kritizovala za to, že navzdory záchranným programům a úsporným opatřením příliš rychle snižovaly hodnocení úvěrové spolehlivosti zadlužených evropských zemí.

Evropský úřad pro cenné papíry a trhy (ESMA) v prosinci varoval, že agenturám Moody's, S&P a Fitch hrozí pokuta. Nedokázaly totiž podle něj odstranit nedostatky ve svých praktikách. Úvěrové ratingy jsou klíčovou součástí finančního systému, protože slouží investorům k posouzení rizikovosti jejich investic. Finanční krize však vyvolala obavy, že trh se na hodnocení ratingových agentur spoléhá až příliš.