Kvalita potravin? Češi nehledí pouze na cenu a nestrpí pančování

Praha - Přísnější tresty za nekvalitní potraviny, větší kontrola a stále silná kritika zboží, které spotřebitel nachází v obchodech. Mezi negativy, která zjištění přináší, se však objevují i pozitiva – veřejnost se zajímá o kvalitu zboží, které vkládá do nákupních košíků, a nehledí pouze na cenu. Fenomén falšování potravin se rozrůstá a s tím přicházejí i sofistikovanější tvoření náhražek. Podle odborníků má Česko dobrou kontrolu potravin, která spoustu padělků zachytí a potrestá - pokuty udělované kontrolory se zvýšily, za rok 2013 skončí pravděpodobně nad hranicí 64 milionů korun. Hostem OVM byl ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Martin Klanica.

Lidé se nebojí ozvat. Potravinářská inspekce provede každou sedmou kontrolu na základě podnětu spotřebitele (loni bylo provedeno na 36 000 kontrol). Velký zlom nastal předloni. Česká republika patří k evropské špičce v kontrolách potravin. „Mají vypracovaný systém, který je v mezích možností, které mají, dobrý,“ říká profesorka Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy při VŠCHT Praha.

„V obchodech se za poslední dva roky toho moc neudálo. V restauracích asi taky ne. Dobrého se stalo ale to, že se lidi začali zajímat o to, co vlastně kupují,“ říká Roman Vaněk.

Jsou stížnosti oprávněné?

  • Třetina jsou podněty naprosto oprávněné
  • Třetina jsou částečně pravdivé
  • Poslední třetina zahrnuje podněty neoprávněné

Falšování potravin se rozrůstá

Olivový olej, med, čaje. Falšují se hlavně drahé potraviny. Výjimkou však nejsou ani těstoviny. Na kolik mají spotřebitelé šanci pančované potraviny odhalit? Zkoumat se vyplatí především značku, složení a cenu.

„Spektrum komodit je velmi široké. Svůj vliv sehrává velký ekonomický tlak formou konkurence. To vše nahrává pančování,“ upozornil ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Klanica s tím, že nejlepší je, když spotřebitel zapojí vlastní selský rozum.