Hrou proti daňovým únikům: Portugalsko zavádí účtenkovou loterii

Lisabon - Zadlužené Portugalsko od dubna zavádí účtenkovou loterii, ve které bude možné vyhrát jednou týdně automobil. Vydalo se tak do boje proti daňovým únikům stejně jako loni Slovensko. Státní kasa přichází kvůli nelegálnímu obchodu až o pětinu příjmů, Portugalci navíc patří v loteriích mezi nejaktivnější hráče. Špatný výběr DPH je problém i v Česku.

Účtenková loterie má být v Portugalsku receptem na boj s černým trhem. Výhrami chce portugalská vláda motivovat občany, aby si od podnikatelů nechali za zaplacené zboží nebo služby vystavit účtenku. Lidé si skrze ni budou moci také strhnout z daně z příjmu 15procentní přirážku DPH za zaplacené služby v kadeřnictví či autoservisech a za stravování v restauracích. Správce státní kasy si slibuje, že počet vydaných účtenek zvýší alespoň dvakrát - na 4 miliardy kusů.

Ne všichni ale účinku, který si slibuje vláda, věří. „Lidé se stejně raději domluví s instalatérem nebo elektrikářem na levnější platbě bez faktury. Za peníze, které ušetří, si pak můžou koupit docela hodně tiketů do obyčejné loterie,“ říká John Duggan, portugalský daňový poradce.

Účtenková loterie funguje třeba i na Maltě, vůbec nejdéle ale na Tchaj-wanu. Po jejím zavedení v roce 1951 se zvedl výběr daně z přidané hodnoty o 75 procent. Účtenkovou loterii loni na podzim zavedla i vláda na Slovensku. Zájem byl velký. Do soutěže se v pětimilionové zemi zapojilo téměř 450 tisíc lidí. Pravidelně se soutěží o více než čtvrt milionu korun. Lidé do ní zatím přihlásili přibližně 40 milionů účtenkových bloků a pozitivní jsou i výsledky, výběr DPH se totiž zlepšil.

Zlepšit výběr daní chce také nová česká vláda

Nová česká vládní koalice chce podobný systém zavést i v ČR. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nedávno uvedl, že příslušný zákon by měl platit od příštího roku. „Vláda má ve svém programu jakési registrační přístroje a ukládání dat, které by mělo zajistit, že bude skutečně zmapován objem ekonomické aktivity všech subjektů a že budou všichni platit daně přibližně stejně,“ uvedl Jan Mládek, (ČSSD) ministr průmyslu a obchodu. Česko podle odhadů přijde ročně kvůli špatnému výběru daní o zhruba 200 miliard korun.

Portugalsko se pouští do boje proti daňovým únikům (zdroj: ČT24)