Program Úřadu práce: 10 zaměstnaných absolventů každý den

Praha - Více než 1,3 tisíc absolventů a mladých lidí získalo novou práci díky projektu „Odborná praxe pro mladé“. Je to v přepočtu 10 uzavřených dohod za jeden pracovní den od července 2013, kdy projekt odstartoval. Projekt je určen mladým lidem do 30 let, kteří jsou v evidenci úřadu práce déle než 4 měsíce a jejich praxe není delší než dva roky. Pokud si takového nezaměstnaného firma vybere, úřad práce mu přispívá až 24 tisíc korun měsíčně na jedno místo.

Od loňského července projevilo zájem o odbornou praxi více než 3,8 tisíc lidí a bezmála čtyři tisíce zaměstnavatelů nabídlo přes 5 tisíc pracovních míst. Smlouvy o stáži jsou uzavírány na šest až dvanáct měsíců. Nejvíce uzavřených dohod – 340 - eviduje krajská pobočka úřadu práce v Brně. 

„Podstatou této aktivity je umožnit mladým lidem získání tolik potřebné praxe a tím pádem zvýšit jejich šance při hledání zaměstnání. V opačném případě se totiž dostávají do začarovaného kruhu a výsledkem je pak jejich dlouhodobá evidence na úřadu práce,“ řekla ředitelka Úřadu práce Marie Bílková. 

Ke konci ledna evidovaly úřady práce po celé zemi téměř 39 tisíc absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. Jejich počet se sice oproti prosinci snížil o 577, ovšem oproti lednu 2013 nezaměstnaných mladých lidí přibylo o bezmála 3,5 tisíce. Mladí tvořili v lednu 6,2 procent všech nezaměstnaných. 

V rámci projektu „Odborná praxe pro mladé“ mají podle mluvčí úřadu Kateřiny Beránkové firmy největší zájem o pracovníky v oborech administrativa, ekonomie, obchod, informační technologie, hotelové služby, v pohostinství, službách či účetnictví. Hledají také posily v oblasti sociálních a zdravotních služeb, v technických a řemeslných oborech, turistickém ruchu, marketingu a ve stavebnictví. 

Společnosti si pochvalují, že díky programu pro mladé nezaměstnané ušetří na platech a zároveň získají perspektivní pracovní sílu. „Šance, že absolvent u nás zůstane i po vypršení sjednané podpory je podle našeho dnešního pohledu opravdu vysoká,“ konstatovala Lenka Raginová z Firmy Ragin & Partners, která přijala jednoho absolventa. 

Podle Rostislava Peníška ze společnosti Adrop je poměrně obtížné a taky nákladné zaučit si nového pracovníka. „Proto nám přišla velmi zajímavá možnost zaučit si nového zaměstnance, kterého jsme zrovna hledali, podle našich představ. Nabídka úřadu práce přišla v pravou chvíli,“ řekl Peníšek. 

Úřad práce v rámci projektu přispívá také na takzvaného mentora, který mladé v nové práci pomáhá zaškolovat. Během prvních třech měsíců tak může zaměstnavatel dostat dalších až 15 tisíc korun a následující 4 měsíce více než 5 tisíc korun. Zájem o takovou pomoc projevily stovky firem, nejvíce v Ústeckém kraji, hlavně v odborných technických oborech, ve stavebnictví, školství nebo v účetnictví.