Nezletilá dívka se dostala na účtu do mínusu. Spořitelna neví, jak je to možné

Praha - Ještě nedostala ani občanský průkaz a už se o ni zajímají exekutoři. Patnáctileté Pavlíně Hafové založila matka účet a nechala vystavit kartu. Přestože banka tvrdí, že u nezletilých není možné jít s kontem do mínusu, v tomto případě k tomu došlo. Dívka nakonec skončila před soudem.

Sama Pavlína přitom tvrdí, že platební kartu téměř neviděla - prý zůstala u matky, se kterou nežije. O to větší bylo překvapení, když dostala dopis od vymahačů pohledávek. Dozvěděla se, že dluží zhruba pětatřicet tisíc korun a byla předvolána k soudu. „Příjemné to každopádně není. Ono se to ani moc nedá vysvětlit. Přijde mi to jako velký podraz,“ dodává Pavlína Hafová.

Česká spořitelna tvrdí, že dosud neví, jak je možné, že dětský účet skončil dluhem. Případ už dva týdny prověřuje a zatím prý odhalila velmi neobvyklý postup jednoho z obchodníků. „Obchodník zadával sporné transakce do terminálu ručně, bez autorizace. To znamená bez dotazu na zůstatek,“ uvedla mluvčí spořitelny Helena Matuszná.

Příběh nevědomě zadlužené dívky (zdroj: ČT24)

Mezitím ale přišla Pavlíně dobrá zpráva od firmy, které spořitelna pohledávku postoupila. „Po prostudování věci (…) společnost ukončila vymáhání této pohledávky vůči paní Pavlíně Hafové a učinila příslušné právní kroky,“ uvádí v prohlášení.

Dětské účty nabízí většina velkých českých bank už rodičům novorozenců. Karta pak bývá často vydávána od osmého roku klienta. Všechny banky, které ČT oslovila, tvrdí, že u těchto účtů není možné jít do minusu. Debetní výběr je obvyklý až od osmnácti let.