Amazon v ČR? Pomoc trhu práce a signál pro další, tvrdí ekonomové

Praha - Čerstvě nastoupená vláda musela v posledních týdnech řešit složitý úkol: Jak dostat do Česka další investory, respektive obří sklady Amazonu? Zatímco stavbě blízko ruzyňského letiště už zřejmě nic nebrání, Brno se postavilo proti. A jaký přínos Amazonu pro české hospodářství vlastně vidí ekonomové?

Ti oslovení portálem ČT24 zdůrazňují, že největší výhodou podobných obřích investic je hlavně snížení nezaměstnanosti. Projekt jednoho z nejstarších internetových obchodů je navíc dobrým signálem pro případné další investory. „Je to velká globální firma, kterou zná prakticky každý, a když taková firma chce umístit podobný projekt v ČR, může to případně napomoci dalším investicím,“ zmiňuje hlavní ekonom Patria Finance David Marek. 

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara navíc podobné zakázky v minulých letech státu citelně chyběly. „Jako stát děláme bohužel mnoho pro to, aby tady nikdo neinvestoval,“ tvrdí Špicar s tím, že na nedostatek zájmu ze zahraničí Česko doplácelo málo kvalifikovanou pracovní silou, imigrační politikou nebo nefungující spoluprací mezi firmami a univerzitami.

Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy 

"Podobná investice je z principu sledovaná. Amazon je firma s velkým sex-appealem a bude se mluvit o tom, že si vybrala Českou republiku. To zase může přitáhnout pozornost jiného druhu investorů. Tohle je docela důležitý signál, i když to není žádné výzkumné, vývojové centrum."

Logistika
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock

Za výstavbu skladů se v minulých dnech výrazně postavili jak premiér Sobotka, tak ministr Mládek. Kromě snížení nezaměstnanosti a „vábícího efektu“ pro další investory ale nebude mít podobná investice pro stát velký význam, zmiňuje Jan Bureš ze společnosti Era.

Bureš: Nejedná se o tak důležitou investici

"Nemyslím si, že by to zásadním způsobem řešilo problém nezaměstnanosti nebo příjmy státní kasy. To neplatilo ani třeba v případě nošovické Hyundai. I když to byla opravdu velká investice, která měla i přesah pro regionální ekonomiku. Bylo to znát i v makročíslech za Česko jako celek, ale v tomto případě to z pohledu státu není investice, která by byla zásadní," tvrdí ekonom. V současnosti je v ČR oficiálně přes 600 tisíc lidí bez pracovního místa. Amazon sliboval v obou skladech zaměstnat zhruba tři tisícovky lidí.

VÍCE O CELÉM TÉMATU SE DOČTETE ZDE: