Zvýšení platů se státní zaměstnanci zatím nedočkali

Praha - Zatím marně čekají učitelé, hasiči nebo státní úředníci na dvouprocentní zvýšení platů. A to přesto, že minulá i současná vláda jim peníze slíbily a rozpočet s tím počítá. Ze všech, kdo pro stát pracují, dostali přidáno jen policisté.

Sliby minulého i současného ministra financí zněly jasně a stejně

  • „O dvě procenta jsme se dohodli, že budeme zvyšovat objem mzdových prostředků,“ řekl v září 2013 tehdejší ministr financí Jan Fischer.
  • „Všem státním zaměstnancům, to znamená 434 tisícům, bude navýšena mzda o dvě procenta,“ řekl na začátku února 2014 Andrej Babiš.

Jednotlivé školy dostanou peníze na zvýšení platů pedagogů až v březnu. Pak bude jen na nich, jestli peníze doplatí pedagogům zpětně od ledna. „Tak už je to na krajích, ale já předpokládám, že ta procenta za leden a únor dorovnají,“ podotkl ministr školství Marcel Chládek.

Chládek by navíc rád od roku 2015 zvýšil platy učitelů o zhruba 2 000 korun. A nejen to – v následujících třech letech by se měl průměrný plat kantorů zvýšit z dnešních téměř 26 000 na 28 000 korun. Naplnění takovýchto záměrů ale nebude zadarmo, Chládek plánuje požádat o miliardy navíc. „Samozřejmě na to budeme potřebovat finanční prostředky, já budu chtít v příštím rozpočtu navýšení o tři až pět miliard,“ dříve upřesnil ministr školství.

Peníze nedostanou všichni

„Ne, není to plošné, protože těchto 400 korun je v nenárokových složkách platu, což jsou odměny,“ upozornil šéf školských odborů František Dobšík.

Jedinou větší skupinou, která své peníze od ledna dostala, jsou policisté. Ostatní státní zaměstnanci si budou muset v lepším případě počkat. V tom horším se nedočkají vůbec.

Že vláda nemá na zvyšování platů státních zaměstnanců dost peněz, si myslí i pravicová opozice. Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska je problémem rozpor mezi výdaji a rozpočtovými zdroji.

Růstu platů se zatím dočkali pouze policisté (zdroj: ČT24)