Státní hmotné rezervy nabízejí starou techniku „za hubičku“

Praha - Stát dnes otevřel nové operační centrum pro případ krizových situací. Tady se budou scházet požadavky obcí a krajů třeba při povodních. Ze svých skladů jim tak může být mnohem rychleji poslána potřebná pomoc. V případě vyhlášení krizové situace bude toto centrum plně funkční do 180 minut. Aby technika ve skladech nerezivěla, vždy se postupem času rozprodává, zájemce tak má možnost nakoupit „za hubičku“ například plovací pontony či gumové čluny.

Předchozí operační centrum bylo naposledy v provozu při povodních v roce 2013. Nemusí jít ale jen o velkou vodu. Stát posílal pomoc i po výbuchu v Divadelní ulici v Praze.

Aby technika a zásoby ve skladech nezrezivěla, čas od času se rozprodává. Třeba teď se Správa státních hmotných rezerv zbavuje majetku za zhruba 15 miliónů korun. Na prodej jsou i například ztrouchnivělé nafukovací čluny a pádla, pontonové plováky či části nájezdů. Ceny jsou velmi nízké, nicméně mnohdy odpovídají stavu.

Ve skladech po celém Česku jsou ale i dražší věci, třeba jednotlivé části nájezdů a další části provizorních mostů. Do soutěže na prodej majetku se mohou přihlásit nejen firmy, ale i jednotlivci. Každý, kdo si chce něco z nabízených věcí koupit, si je může prohlédnout přímo ve skladech na vlastní oči. Čas má do 13. března.

Na redukci a lepší hospodaření se státními hmotnými rezervami upozornil i nový ministr financí Andrej Babiš. Prodejem by mohly přitéct do státní kasy další peníze. O konkrétních plánech se však ministr zatím nezmínil.

Rozprodávání hmotných rezerv (zdroj: ČT24)

Sklady hmotných rezerv

„Správa hmotných rezerv hospodaří v 8 závodech a 23 skladových areálech,“ přiblížil Tomáš Perutka pověřený řízením Správy státních hmotných rezerv. Dohromady 200 tisíc čtverečných metrů skladových ploch rozmístěných po celé republice schovává materiál od mraženého masa nebo uhlí až po mobilní vysílače a mosty.

Hlavní strategickou surovinou ale zůstávají benzin a nafta. Republice by měly vydržet na 90 dnů. Třeba ve skladu v Kostelci u Heřmanova Mestce je jich uloženo 80 milionů litrů. „Tohle skladiště stavěli vojáci v padesátých letech, kopec je provrtaný chodbami. Je tam deset tunelů, v nich jsou nádrže. Pod zemí máme uloženou asi polovinu kapacity,“ popisuje ředitel skladu Miloslav Mikeš.