Doutníky podkuřují kubánské ekonomice

Havana - Doutníky jsou hnacím motorem kubánské ekonomiky. Obliba tohoto kuřiva celosvětově roste. Obrat z jejich prodeje loni dosáhl rekordních 447 milionů dolarů. To bylo o 7,5 procenta víc než v předchozím roce. Společnost Habanos SA, která vlastní exkluzivní marketingová a prodejní práva na všechny kubánské ručně balené doutníky, do budoucna předpokládá ještě strmější růst.

Ekonomika ČT24: Kubánské ekonomice doutníky svědčí (zdroj: ČT24)

Vášniví kuřáci z celého světa se v těchto dnech sjíždějí do kubánské Havany. Koná se tam totiž šestnáctý ročník tradičního festivalu doutníků. Tisíce lidí sem každoročně přilákají nejen nové druhy kuřiva, ale i další vyhlášené kubánské speciality - místní rum a káva. 

Havanský festival návštěvníkům i letos přinesl spoustu novinek - tři nové druhy doutníků a další vzácné kousky v rámci limitované edice. Na každém kroku je vidět, že Kubánci tímto artiklem zkrátka žijí. 

A pro své výrobky navíc nachází nová perspektivní odbytiště. Obliba doutníků raketově roste na Blízkém východě a hlavně v Číně, kde je obrovský zájem taky o kubánské rumy nebo kávu. Právě Čína by měla v příštích letech kompenzovat stagnující evropskou poptávku.