Facebook pokryje Afriku internetem z bezpilotních letadel

San Francisco - Společnost Facebook chce koupit firmu vyrábějící malá bezpilotní letadla. Cena by se měla pohybovat kolem 60 milionů dolarů. Pomocí strojů na solární pohon, chce totiž Facebook poskytnout lidem v odlehlých částech Afriky a Asie připojení k internetu. Podobný plán má i Google - ten chce ale využít balony.

Facebook údajně jedná o koupi společnosti Titan Aerospace, která vyrábí bezpilotní letadla na solární pohon. Píše o tom blog TechCrunch. Facebook ani výrobce bezpilotních letadel se ke spekulacím nechtějí vyjadřovat. 

Facebook chce v rámci projektu Internet.org připojit k internetu obyvatele země v odlehlých částech Afriky a Asie, kde dosud žádné připojení nefungovalo. Plánuje přitom prý spoléhat právě na bezpilotní stroje. Uvažuje o tom, že společnost Titan by pro projekt dodala 11 tisíc bezpilotních letounů typu Solara 60. 

Tato bezpilotní letadla by měla létat ve výšce 20 kilometrů, ve vzduchu přitom vydrží prý až pět let. Rozpětí křídel mají 50 metrů, což je o něco méně než u letadel Boeing 777. Komerční provoz má začít v roce 2015. 

Podobný plán má i Google, který má projekt s názvem Project Loon. Společnost chce dostat internet do odlehlých oblastí za pomoci balonů na solární pohon. 

„Bude to takový závod. Na světě je pět miliard lidí, kteří nemají spolehlivý přístup k internetu. Masa, kterou můžete oslovit. Domnívám se, že tito lidé se pak budou držet prvního připojení, které jim někdo nabídne. Google už na tom nějaký čas pracuje, tak uvidíme, kdo první pokryje pole - doslova i přeneseně,“ říká Lindsey Turrentinová, šéfredaktorka CNET.

Vzdušný souboj o miliardy (zdroj: ČT24)