Hazard na internetu legálně? Stát by mohl získat miliardy

Praha – Zahrát si legálně hazardní hru na internetu? V Česku to zatím možné není. Ministerstvo financí už ale připravuje zákon, který by internetové loterie legalizoval. Podle Mladé fronty DNES tak chce úřad zamezit tomu, aby státní kasa dál přicházela o peníze. Češi totiž v loteriích provozovaných zahraničními servery prosází miliardy korun ročně.

Zákon stanoví, že na českém internetu lze provozovat jen kurzové sázky. Podle ministerstva financí by ale mohl být internetový hazard do zhruba dvou let legalizován. Na síti by tak přibylo třeba kasino, poker, číselné loterie nebo hry, které vypadají jako výherní automaty.

Resort počítá s tím, že by se nová pravidla týkala jak domácích, tak zahraničních webů. „My bychom chtěli ve spolupráci s evropskými partnery zlegalizovat hry provozované v zahraničí a tyto příjmy zdanit,“ říká náměstek ministra financí Ondřej Závodský (KDU-ČSL). Daňový výnos by podle něj mohl dosáhnout objemu až několika miliard korun.

Provozovatelé her souhlasí

Nápad úřadu ovšem není žádnou novinkou – o podobnou změnu dlouhodobě usiluje třeba Asociace českého pokeru. „Především proto, aby byla daňová výtěžnost z hraní online pokeru v České republice. Ale i kvůli větší ochraně práv hráčů,“ vysvětluje předseda asociace Milan Sláma.

S tím, aby byly loterie na internetu legální, souhlasí taky Český olympijský výbor (ČOV). Legalizace a zdanění internetového hazardu by totiž přinesly sportovcům další peníze. „Pro olympijský výbor je to potenciál, jak podpořit mládežnický sport. Věříme, že bychom se mohli domluvit na zvýšení odvodů pro sport,“ uvedl mluvčí ČOV Alexandr Kliment.

Jak napsala MfD, regulaci online hazardu by přivítala i většina tuzemských loterijních firem. Význam internetu pro toto odvětví ukazují dosavadní zkušenosti s provozováním kurzových sázek – jen v roce 2012 se na síti prosázelo 14 miliard korun, což představuje více než 70 procent celého trhu. A tržby každoročně rostou.

Změn ale chystá ministerstvo víc. Uvažuje třeba o odlišení měkkého a tvrdého hazardu, hýbat možná bude i s daňovými sazbami. Víc by měli zaplatit například provozovatelé výherních automatů, kvůli kterým státu vznikají značné náklady na léčbu závislých hráčů. Kritici namítají, že vyšší daně ohrozí financování sportu, kam část vybraných peněz putuje.

Náměstek Závodský však tyto obavy mírní. Ministerstvo prý zajistí sportovcům dostatečné zdroje, mimo jiné i výše zmíněným zdaněním online hazardních her.