Čínské banky v soukromých rukou? Peking opatrně říká ano

Peking – Čína opatrně otevírá střežený bankovní sektor soukromým investorům. Čínští regulátoři vybrali několik domácích firem, aby investovaly do prvních pěti čínských bank v soukromém vlastnictví. Ty mají ve čtyřech regionech otestovat, jak by případně soukromé bankovní domy v zemi fungovaly.

První soukromé banky v Číně? Možná už brzy (zdroj: ČT24)

Čínská komise pro regulaci bank (CRBC) jmenovala celkem deset společností, které se do pilotního projektu mohou zapojit. Je mezi nimi i společnost Alibaba, což je jeden z největších internetových prodejců na světě. Do projektu se má zapojit i společnost Tencent Holdings, která je provozovatelem nejoblíbenějších internetových her v Číně. 

Obě tyto firmy již poskytují internetové finanční služby s vyššími úroky než státní banky a soupeří s nimi o klienty. Alibaba uvedla, že chce s dalším vybraným podnikem, výrobcem autodílů Wanxiang China Holdings, vytvořit banku, která bude on-line poskytovat půjčky malým firmám. 

Projekt je součástí rozsáhlého programu reforem, které čínská vláda oznámila loni. Obhájci reforem si stěžují, že státní banky brání dalšímu vývoji ekonomiky. Půjčují totiž spíš státním podnikům než podnikatelům, kteří vytvářejí nová pracovní místa. 

Chystané banky by měly fungovat nezávisle a v souladu s tržními principy, řekl předseda Čínské komise pro regulaci bank (CRBC) Šang Fu-lin. Každá nová banka bude podle něj muset mít nejméně dva soukromé investory. 

Liberalizace úroků vkladů do dvou let 

O tom, že chce Čína co nejdřív liberalizovat svůj bankovní sektor, svědčí i to, že guvernér čínské centrální banky Čou Siao-čchuan dnes prohlásil, že do dvou let by se měla uvolnit tvorba úrokových sazeb z vkladů. Poté si budou moci banky samy stanovovat veškeré úrokové sazby. 

„Liberalizace úrokových sazeb z vkladů je v našem programu. Osobně si myslím, že je velmi pravděpodobné, že se uskuteční do jednoho až dvou let,“ prohlásil přesně Čou. Dodal, že očekává zvýšení úroků z vkladů.  

Peking oznámil rozsáhlé reformy koncem loňského roku v rámci posunu ekonomiky od závislosti na investicích a vývozu na vyšší zaměření na spotřebu a služby. Vývoz a investice táhly ekonomický růst země po tři desetiletí, vláda však nyní doufá, že domácí spotřeba a služby jí pomohou k udržitelnému dlouhodobému růstu.