ERÚ si stěžuje na Urbanův návrh v Bruselu

Praha - Energetický regulační úřad se obrátil na Evropskou komisi kvůli novele energetického zákona. Vadí mu hlavně pozměňovací návrh poslance Milana Urbana (ČSSD). Úpravy směřující ke změně organizace úřadu a změně způsobu vydávání cenových rozhodnutí jsou podle Energetického regulačního úřadu v rozporu s evropskými směrnicemi.

Poslanec za ČSSD Milan Urban navrhuje, že by se stanovení výše poplatků za distribuci elektřiny a plynu nově stalo správním rozhodnutím. Firmy by se tak proti němu mohly odvolat a jít případně ke správnímu soudu. Navíc prosazuje i to, že regulační úřad by nově řídila kolektivně pětičlenná rada. To se ale nelíbí šéfce ERÚ Aleně Vitáskové, která to označila za pokus odstranit ji z funkce a ovládnout ERÚ zájmovými skupinami. 

Návrh je podle ní navíc v rozporu s evropskou směrnicí. ERÚ proto teď napadá návrh poslance Urbana v Bruselu. Sdělil to mluvčí úřadu Jiří Chvojka. Mluvčí dodal, že Urbanův návrh fakticky ohrožuje nezávislost trhu, ochranu rovných podmínek pro všechny účastníky trhu i připravovanou změnu pravidel pro stanovení cen v oblasti energetiky. 

Podle Urbana má naopak jeho návrh dopomoci k tomu, aby ERÚ fungoval profesionálně, nezávisle a transparentně. Reakce Vitáskové jsou podle něj účelové. Urban si také nemyslí, že by byl jeho návrh v rozporu s evropskou směrnicí. „Když se k tomu vyjádří Evropská komise, já proti tomu nic nemám,“ řekl. Rozhodnutí komise bude prý respektovat. „Já doufám, že ho bude respektovat i regulační úřad,“ dodal. 

Zatím ale ani není jisté, jestli by Urbanův návrh ve sněmovně vůbec prošel. Před týdnem jej zamítlo ministerstvo průmyslu a obchodu, 18. března se jím bude zabývat hospodářský výbor sněmovny.

Reportáž: ERÚ si stěžuje v Bruselu (zdroj: ČT24)