Ukrajinská krize tlumí také prodej Škodovek na východě

Mladá Boleslav – Dlouhodobá krize na Ukrajině zdaleka netrápí jen politiky, diplomaty nebo vlastní obyvatele, ale i obchodníky – včetně těch českých. Například mladoboleslavské Škodě, jejíž díly a příslušenství tvoří desetinu českého dovozu, se prodej na Ukrajině téměř zastavil. Ani v celkovém provozu ale Škodovka nezažívá své nejlepší časy. Shodou okolností právě dnes její německý vlastník Volkswagen zveřejnil údaje o loňském poklesu provozního zisku o více než čtvrtinu na 14,3 miliardy korun.

Tuzemský automobilový lídr se přitom nemusí spoléhat pouze na silný dovoz. Svůj vlastní výrobní závod má v ukrajinském Salomonovu. Právě odtud putují na ukrajinský trh hotová auta. Ani odborníci si ale netroufnou předvídat, jaká bude situace po odeznění krize i útlumu poptávky. „Jakýkoliv propad prodejů je pro automobilku kritický a způsobí nižší zisk, navíc to odnesou i subdodavatelé, záleží už jenom na tom, jak dlouho to bude trvat,“ zmínil šéfredaktor magazínu AUTO7-Autohit Michal Štengl. 

Automobilku pravděpodobně čekají další problémy i o kus dál v Rusku. Zde zase lidé odkládají nákupy, pro změnu kvůli nestabilnímu rublu. Rusko je přitom pro Škodovku po Číně a Německu třetí největší trh. Ročně se tam prodá téměř 100 tisíc aut pod značkou Škoda. „Zhruba 30 procent z toho objemu dovážíme přímo z České republiky a zbylých 70 procent montujeme z komponentů dovezených z České republiky,“ doplnil mluvčí automobilky Josef Baláž. 

Škoda Auto - ilustrační foto
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Škodě klesl provozní zisk o 26 procent, tvrdí vlastník

Prohlášení o bilanci roku 2013 zveřejnila německá skupina Volkswagen. K údaji přispěl právě nižší objem prodeje, ale také vývoj směnných kurzů. Tržby se snížily o 1,1 procenta na 10,32 miliardy eur (282,4 miliardy Kč). Mladoboleslavská automobilka již dříve oznámila, že loni dodala zákazníkům 920 800 aut, tedy o dvě procenta méně než před rokem. Pokles způsobil hlavně slabší výkon v prvním pololetí. Ve druhé polovině roku se již podařilo automobilce prodej zvýšit, a v prosinci byl dokonce její prodej rekordní. Škoda v roce 2013 představila osm nových nebo přepracovaných modelů. 

Výroba Škody loni klesla o 1,2 procenta na 932 tisíc vozů. Podíl provozního zisku na tržbách pak klesl na 5,1 procenta z 6,8 procenta v předchozím roce.

Tržby podniku Škoda na Ukrajině téměř zamrzly (zdroj: ČT24)