Česká exportní banka pod drobnohledem policie i ministerstva financí

Praha - Ministerstvo financí chce prověřit hospodaření České exportní banky. Nelíbí se mu množství nedobytných úvěrů ve výši skoro 16 miliard korun, z nichž některé řeší i policie. Prověrku chystá ministerstvo během několika týdnů, výsledky očekává do začátku léta. Banka se prověření nebrání. „V rámci pravidel, která jako banka musíme respektovat, samozřejmě vždycky vítáme jakékoliv projevy kvalifikovaného výkonu akcionářských práv,“ uvedla mluvčí ČEB Věra Dušková.

Policie vyšetřuje například úvěry České exportní banky na zábavní centrum a sklárnu v Rusku nebo třeba luxusní hotel v Tunisku. Naposledy kriminalisté v bance zasahovali na konci ledna a odnesli si dokumenty k 10 obchodním případům, na které už loni upozornil Nejvyšší kontrolní úřad. Podle něj banka neoprávněně poskytla úvěry za víc než 8 miliard korun.

„Osm miliard korun vůbec nemělo odejít z účtu banky. Navíc z těch 8 miliard korun čtyři byly velmi závažným pochybením. Jednak obezřetného podnikání a jednak i interních předpisů banky,“ řekl k tomu prezident NKÚ Miloslav Kala.

Úvěry ČEB, které vyšetřuje policie:

  1. Dodávky technologií do závodů na výrobu lahví v Rusku (dodavatel Sklostroj Turnov)
  2. Apartmány v tuniském Hammametu (dodavatel PSJ)
  3. Úvěr společnosti ECM na nákup podílu ve dvou čínských společnostech
  4. Stavba obchodního a zábavního centra v ruské Rjazani (dodavatel PSJ)
  5. Výstavba závodu na výrobu OSB desek v ruském Petrozavodsku (dodavatel PSJ)

Jen k roku 2012 měla banka rozpůjčováno necelých 70 miliard korun, téměř polovina z toho připadá právě na Rusko. Na hospodaření banky se proto chce podívat i jeden z jejich akcionářů - ministerstvo financí. „Chceme se soustředit na to, jaké je množství nedobytných pohledávek, a také na to, zda nehrozí, že přibydou další,“ uvedl ředitel odboru komunikace ministerstva Marek Zeman.

Česká exportní banka je specializovaná bankovní instituce pro státní podporu vývozu nepřímo vlastněná státem. Vznikla v roce 1995 a tvoří nedílnou součást systému státní proexportní politiky. Posláním ČEB je podporovat český vývoz a znalost České republiky ve světě, což má vést k podpoře celkové konkurenceschopnosti ČR.

Ministerstvo si chce taktéž posvítit na exportní banku (zdroj: ČT24)