Tlak na Rusko: USA chtějí dodávat plyn do Evropy

Washington - Americký Kongres bude už brzy řešit návrh, jak dostat do Evropy rychleji zkapalněný břidlicový plyn. Tím by USA snížily závislost evropských zemí na ruském plynu. Jedna z předloh počítá s rychlejším udělováním licencí zařízením, která se ale vesměs teprve budují. Dovoz do Evropy proto připadá v úvahu až za několik let. Navíc zatím není jisté, zda bude zkapalněný plyn levnější.

„Americký vývoz zničí část ruského monopolu a stlačí cenu dolů, čímž budou mít lidi ve východní Evropě lehčí život,“ tvrdí šéf zahraničního výboru sněmovny a také republikánský poslanec Ed Royce. Z trasy mezi Amerikou a Evropou tak možná vznikne námořní dálnice. Dodavatelé plynu ujišťují, že je tento způsob přepravy bezpečný – za desítky let se na moři nestal žádný vážnější incident.

USA sice postupně od Ruska přebírají žezlo v produkci plynu, jeho zkapalnění a doprava však surovinu prodraží. Zatím je tak zkapalněný plyn dražší. Nelze ale odhadovat jeho cenu v příštích letech, kdy by přicházely dodávky do Evropy reálně do úvahy.

Prezident Centra pro zkapalněný zemní plyn Bill Cooper

„Předpokládám, že v USA bude několik zařízení schváleno a postaveno v příštích 3-4 letech. Zařízení na zpětné zplynění jeho zkapalněné podoby v zemích, které o něj mají zájem, mohou být vybudována mnohem rychleji.“

V západní Evropě už několik přístavů na zpětné zplynění kapalného plynu stojí, v Polsku se jeden právě dokončuje. Americký plyn však nakonec vůbec nemusí skončit v Evropě. Ve hře jsou totiž i asijské země, které jsou schopné zaplatit víc – tak tam vedou Moskva a Washington bitvu o dodávky suroviny. Pokud by tedy USA ovládly dodávky do Číny nebo Japonska, kam teď směřuje surovina z Kataru, mohl by ten katarský začít proudit do Evropy, čímž by USA oslabily Rusko dvojnásobně.

USA chtějí vyvážet zkapalněný plyn do Evropy (zdroj: ČT24)