Minidrony kam se podíváš. Už i v rozvojových zemích

New York - Oblohu nad americkými městy stále častěji křižují malé drony, tedy bezpilotní letadýlka. Kromě zásilkových firem je začaly ve velkém používat i realitní kanceláře. Technologie by totiž vedle byznysu mohla pomoct i rozvojovým zemím, kde možná relativně snadno vyřeší problémy se zásobováním.

Několikakilogramový dron například umí dokonale nasnímat prodávaný dům a poskytnout zákazníkovi co nejpřesnější informace o jeho poloze a dispozici. Na pomoc ze vzduchu se proto spoléhá čím dál větší množství amerických realitních kanceláří. 

Matthew Rand, makléř Better Homes and Gardens Real Estate Rand Realty

„Používáme drony teprve pár měsíců, ale už teď cítíme nárůst zákazníků. Letecké záběry a fotky taky používáme pro naši webovou propagaci. Je to velmi zajímavý marketingový nástroj.“

Širší využití dronů však zatím naráží na přísné americké zákony, které použití létajících objektů pro civilní účely výrazně omezují. Příslušné úřady proto v nejbližší době chystají potřebné změny. Nebe nad americkými městy by se tak mělo postupně zaplňovat.

Lékárničky putující oblohou 

Technologii začal nedávno používat pro distribuci zásilek americký internetový obchod Amazon. Výrobci ale vidí budoucnost dronů také v rozvojových zemích, které trápí problémy s infrastrukturou a zásobováním. Vzduchem by se do chudých oblastí mohl dopravovat zdravotnický materiál nebo drobné spotřební zboží. 

Ekonomika ČT24: Využití bezpilotních letadýlek (zdroj: ČT24)

„Ukazuje se, že tento způsob dopravy bude v budoucnu nejlevnější. Vidíme i výrazné ekologické hledisko ohledně emisí CO2 a spotřeby energie. Systém je perspektivní jak pro chudší oblasti, tak městské aglomerace,“ vysvětluje zakladatel a generální ředitel firmy Mattern Andreas Raptopoulous.

V příštích měsících se zřejmě chystají další masivní nákupy bezpilotních zařízení. O jejich pořízení vážně uvažují třeba velcí internetoví hráči - Facebook nebo Google. Drony by pak mohly ze vzduchu pokrývat internetem odlehlé oblasti.