Ukrajinci dostali další ránu – ceny plynu vzrostou o 50 procent

Kyjev – Vedle situace na Krymu dělá Ukrajincům vrásky i další problém. Podle agentury Reuters budou od začátku května tamní domácnosti čelit rapidnímu zdražení zemního plynu. Dle ukrajinské státní plynárenské firmy Naftogaz se zvýší cena této suroviny o 50 procent. Další růst cen plynu by měl pokračovat až do roku 2018.

Zdražení je velmi nepopulární, nic jiného ale nezbývá

Rokem 2014 se však ceníky nebudou přepisovat naposled. Růst cen plynu by měl pokračovat až do roku 2018. Vyšším cenám se nevyhnou ani energetické společnosti - zvýšení o 40 procent od 1. července.

Zdražení je velmi nepopulární u obyčejných Ukrajinců, kteří si zvykli za sovětské éry na dotované ceny plynu - neochota ukrajinské vlády zvýšit ceny plynu pro domácnosti byla jedním z důvodů, proč MMF zmrazil v roce 2011 předchozí uvěrový program pro Kyjev.

Ukrajina nyní jedná s MMF o úvěru v objemu 15 až 20 miliard USD (až 397,8 miliardy korun) - týkat se má ekonomické pomoci. Podle ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka je jednání s fondem již v závěrečné fázi.

Za půjčku však bude instituce něco chtít. Analytici očekávají, že podmínky, které budou doprovázet současný program, budou podobné těm minulým: zvýšení cen plynu pro domácnosti, snížení obrovského fiskálního deficitu či uvolnění směnného kurzu.

Naftogaz

  • Největší ukrajinská státní firma.
  • Mimořádné místo v tamní ekonomice kvůli obrovskému množství plynu a ropy, které dováží z Ruska a dále je distribuuje domácnostem. 
  • Kvůli systému subvencí hospodaří se ztrátou (domácnostem prodává plyn levněji, než za kolik ho nakupuje od ruského Gazpromu).
  • I po zvýšení cen plynu bude letos hospodařit s deficitem 80 miliard hřiven (143,2 miliardy korun).