Letošní Nová zelená úsporám nabízí 1,9 miliardy, nově i na soláry

Praha – Další kolo programu Nová zelená úsporám začne 1. dubna, letos v něm lidé můžou žádat celkem o 1,9 miliardy korun. Ministr životního prostředí Richard Brabec se rozhodl zvýhodnit žadatele z Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Ti dostanou o deset procent vyšší podporu.

Ministerstvo životního prostředí dává na další vlnu programu Zelená úsporám k dispozici 1,9 miliardy korun, což je o miliardu víc než loni. Zájemci o dotace mohou o peníze žádat elektronicky od 1. dubna 10:00. Program skončí 31. října ve 12:00, pokud se ovšem dotace nevyčerpají dříve.   

  • Žádost mohou zájemci podávat na internetových stránkách novazelenausporam.cz.
  • Podrobný návod, co všechno je třeba splnit a jak prakticky postupovat, najdete ZDE.

Majitelé rodinných domů mohou podle MŽP získat až 55procentní podporu na zateplení rodinného domu. Na nové ekologické zdroje mohou dostat dokonce 75procentní dotaci

Zkrátila se doba dokládání elektronických příloh 

Ministerstvo chce letos maximálně zrychlit schvalovací proces, proto se zkrátila doba pro doložení povinných elektronických příloh z původních 8 dnů na pouhé tři. „Snažíme se nastavit efektivní systém administrace žádostí. Můžeme garantovat ambiciózní plán, aby žádosti, které budou první, které budou podány v prvních dubnových dnech a týdnech, byly schvalovány radou Státního fondu životního prostředí (SFŽP) a následně panem ministrem již v polovině května tak, aby realizace projektů mohla začít co nejdříve,“ řekl ředitel SFŽP Petr Valdman. Rychle by se pak prý měla vyplácet i samotná podpora. 

Program nabízí peníze hlavně na zateplování rodinných domů po celé České republice. Nově lze získat také příspěvek na pořízení solárních panelů pro vytápění nebo ohřev vody v rodinných domech. Zelená úsporám podporuje i výměnu oken a dveří, výstavbu takzvaných pasivních domů a výměnu starých neekologických kotlů za nové úsporné kotle. 

Právě k výměně starých kotlů chce ministerstvo motivovat především obyvatele regionů, které dlouhodobě se špatným ovzduším bojují. „Rozhodli jsme se zvýhodnit nejpostiženější kraje z pohledu kvality životního prostředí, tedy Ústecký a Moravskoslezský kraj, desetiprocentní bonifikací ve všech programech,“ oznámil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). 

Dotace pro bytové domy až příští rok

Letošní Zelená úsporám zatím neumožnuje z dotací zateplit bytový dům. Podle ministerstva to půjde až v příštím roce. Petr Valdman ze SFŽP nicméně doplňuje, že zateplování panelových domů je dotováno už teď, ovšem z ministerstva pro místní rozvoj v rámci programu Panel

Nová zelená úsporám trvala v roce 2013 od poloviny srpna do 20. prosince a z jejího účtu se vyčerpala téměř miliarda korun. V rámci první Zelené úsporám v letech 2009 až 2012 se vyplatilo 20,2 miliardy korun pro 75 tisíc žádostí.

Ministr Brabec slibuje, že program bude pokračovat i v následujících šesti letech. Slíbil taky, že každý rok se bude snažit získat alespoň takovou částku, jakou Zelená úsporám nabízí letos. Podle ministra Brabce díky Nové zelené úsporám vznikne přes 5 000 nových pracovních míst a do státní kasy přiteče víc než 5 mld. Kč.