Sucho rozpoutalo v Kalifornii zlatou horečku

Kalifornie - Kalifornie se letos potýká s největším suchem za posledních sto let. Škody počítají farmáři i vodohospodáři. Téměř bez vody je i jedna z největších přehrad Almaden. Naopak radost mají ze zdejší vodní krize novodobí hledači zlata. Vidina 1 300 dolarů za unci už přilákala k vyschlým řekám stovky lidí.

Po 100 letech v Kalifornii znovu zlatá horečka (zdroj: ČT24)

V kalifornském pohoří Sierra Nevada před víc než dvěma stoletími začala tzv. zlatá horečka. Odstartoval ji do té doby téměř neznámý úředník James Marshall, když v horském potoce našel několik zlatých zrnek. 

Teď lákají kalifornské hory hledače zlata znovu. Přispívá k tomu hlavně rekordně nízká úroveň vody v korytech řek. Díky tomu mohou lidé rýžovat i v místech, kde to dříve nebylo možné. „Stav vody v místních řekách je asi o 10 procent nižší, než je v tuto roční dobu zvykem,“ potvrzuje hydrolog Jeff Kitchem. 

Novodobá zlatá horečka se zamlouvá nejen milovníkům žlutého kovu, ale i místním obchodníkům. Na odbyt jdou hlavně kbelíky, speciální lopatky nebo nejrůznější příručky. Tržby se místnímu obchodníkovi s nářadím zvýšily víc než o pětinu. „Ano, teď se obchody skutečně hýbou. Takové podmínky, jako jsou teď, se příliš často neopakují,“ libuje si obchodník Frank Sullivan.