Sobotka apeluje na Babiše: Vláda musí koupit čas pro horníky z Paskova

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce přesvědčit hnutí ANO o navrhované státní podpoře na prodloužení těžby ve ztrátovém Dole Paskov do roku 2016. Lidi na severní Moravě podle něj není možné hodit přes palubu a je třeba získat čas, aby se odložilo propouštění téměř dvou tisíc horníků. Hnutí ANO je však ostře proti. Náklady na ukončení těžby by podle jeho zástupců měl nést soukromý vlastník dolu, tedy společnost OKD. Nově se navíc proti podpoře pro Paskov postavili také lidovci.

S plánem přispět na prodloužení těžby v Dole Paskov přišel v úterý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Počítá s tím, že by OKD financovalo další dva roky těžby, zatímco stát by pak zaplatil odstupné horníkům a sanaci dolu. A státní kasu by to vyšlo na 1,1 miliardy.

Jenže u zástupců hnutí ANO tvrdě narazil. Podle ministra financí Andereje Babiše (ANO) privatizační smlouva jasně zakazuje OKD nárokovat prostředky ze státního rozpočtu v případě útlumu těžby. Pokud by stát sanaci ztrátového dolu zaplatil, vytvořil by nebezpečný precendens, který by OKD umožnil v budoucnu žádat peníze pro další doly. K Paskovu by se proto měla vláda chovat jako k jakékoliv jiné soukromé firmě v minulosti. „Když zkrachoval Crystalex a bylo tady sedm tisíc nezaměstnaných, tak to nikoho nezajímalo,“ upozornil Babiš.

Miliarda pro Paskov se nelíbí ani lidovcům. „My jsme proti tomu, aby stát naléval peníze do soukromé firmy. To, co je rolí státu, je co nejvíce pomoci těm, kteří eventuálně ztratí práci,“ míní předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Stát by tak podle něj měl raději financovat například předčasné odchody horníků do penze.

Sobotka: Když lidi pošleme na úřad práce, stejně to zaplatíme

Do sporu se nyní hodlá vložit i premiér. „Já prostě odmítám paušální odmítání a zavrhování veškerých kroků, které by lidem v Moravskoslezském kraji pomohly. My potřebujeme získat čas, dostavět průmyslové zóny v regionu a získat nové investory. Jinak ty lidi pouze pošleme na úřad práce a stát tyto prostředky vyplatí jinak,“ zdůraznil. S koaličními partnery chce jednat a hledat i další nástroje, jak zlepšit situaci na severní Moravě, která je (nejen) podle něj z hlediska nezaměstnanosti kritická.

Nezaměstnanost na severu Moravy už nyní dosahuje téměř 11 procent. Jen letos v lednu do evidence úřadu práce přibyly skoro čtyři tisíce lidí bez práce.

Navíc podle Mládkova plánu nebude stát tím jediným, kdo bude platit. „Především to řešení, které navrhuje ministr Mládek, zahrnuje podíl firmy. Protože ty první dva roky, než vůbec budou jakékoliv státní peníze, musí financovat majitel,“ připomněl premiér, který dříve státní podporu firmě odmítal. „Teprve na konci celého toho procesu může být možný příspěvek státu,“ dodal.

Dovolí podporu Paskovu Unie? Sobotka nepochybuje

Pokud se nakonec vláda pro Mládkův návrh přece jen vysloví, bude muset věc konzultovat s Evropskou komisí. Ta totiž musí veřejnou podporu soukromé firmě schválit. Premiér však o jejím souhlasu nepochybuje: „Chci připomenout, že v řadě zemí EU, pokud jde o útlum těžby černého uhlí, tak je to proces, který je možný.“ Subvence v řádu desítek milionů eur  v minulosti přiklepla ztrátovým uhelným dolům například španělská vláda.

V Dole Paskov pracuje 2 500 lidí. A státní příspěvek by o dva roky prodloužil úvazky zhruba 1 800 z nich. Celá společnost OKD pak má přes 12 tisíc zaměstnanců.