Babiš: Stát věnoval Bakalovi miliardy

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka trvá na tom, že stát v roce 2004, kdy byl ministrem financí, prodal státní podíl v důlní společnosti OKD za tržní cenu. Reagoval tak na informace deníku MF Dnes, podle nichž stát s posvěcením tehdejšího ministerstva financí pod Sobotkovým vedením prodal OKD pod cenou. Za nevýhodný obchod může Sobotka i podle samotného vicepremiéra Babiše: „Samozřejmě, že za to nese zodpovědnost. O to víc nerozumím tomu, že se snaží do soukromé OKD majitelům nalít další státní miliardu,“ uvedl ministr financí.

Ministerstvo financí by podle Sobotky mělo prověřit, zda jsou poslední kroky vlastníka důlní společnosti OKD v souladu s privatizační smlouvou z roku 2004. Resort uvedl, že věc posoudí. Jedním ze závazků v privatizační smlouvě byl plánovaný prodej zhruba 44 000 bytů do rukou nájemníků, který se nakonec neuskutečnil.

Česká televize se podezřelému prodeji věnovala již několikrát v pořadu Reportéři ČT, takřka bez povšimnutí politiků. Až poté, co k tomu v úterý vydal tiskový mluvčí ministra Babiše tiskovou zprávu, stal se problém hlavním tématem dnešní MfD, kterou vlastní Agrofert ministra financí Andreje Babiše. „Je to určitě náhoda, já do Mafry vůbec nezasahuji, to se zeptejte paní Slonkové (šéfredaktorka deníku, poznámka redakce), jak to tam dělají,“ komentoval kauzu ministr financí. Babiš zároveň odmítá návrh ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) prodloužit těžbu v dole Paskov o dva roky za státní cca miliardovou podporu.

Babiš: Bakala už od státu dostal miliardy

Podle Andreje Babiše stát už jednou OKD podpořil, a to při prodeji v roce 2004, kdy za 46 % akcií získal 4,1 miliardy a prodělal při tom desítky miliard. Zároveň upozornil, že za transakcí stál tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka. „Já řeším OKD, protože pan Mládek chce dát 1,1 miliardy panu Bakalovi, který už dostal od státu desítky miliard. Neřeším, jestli pan Sobotka poškodil stát nebo ne. K tomu nejsem kompetentní,“ komentoval dnes Babiš. 

Babiš v ČT: „Pro mě je nepřijatelné to, že potom, co pan Bakala a jeho společníci dostali desítky miliard, nesplnili sliby s byty, dostali další miliardy za byty, dostali majetek de facto zadarmo, který Fond národního majetku zapomněl zprivatizovat, aby žádal po státu pomoc… Ve smlouvě je napsáno, že vlastník už nikdy nebude žádat po státu pomoc.“

Protikorupční policie přišla v březnu 2014 s tím, že má důkazy, že znalec při ocenění majetku OKD pro prodej minoritního státního podílu opomenul dvacet dceřiných společností, které vlastnily například stovky dělnických bytů, které pak nový majitel prodal za tržní ceny. Z tohoto důvodu je Babiš zásadně proti pomoci dolu Paskov. „Vlastník vzal z firmy desítky miliard, slíbil nájemníkům, že jim prodá byty za 40 tisíc a teď to vypadá, že jde s byty na burzu a dostane za ně 13,5 miliardy. To považuji za skandální a morálně nepřijatelné,“ reagoval Babiš. „Ve smlouvě se kupující zavázal, že už nikdy pomoc žádat nebude,“ dodal ministr, podle kterého není možné, aby si bral někdo jako rukojmí horníky, které „někdo podvedl, připravil o byty a vytáhl z firmy desítky miliard a teď žádá pomoc.“

Babišova MF Dnes přišla se zjištěním, že v podezřelé privatizaci z roku 2004 sehrál hlavní roli tehdejší ministr financí a současný premiér Bohuslav Sobotka. Když po něm chtěli nevýhodný obchod vysvětlit, jeho úřad nechal posudek zpracovat kupcem, jenž OKD tak levně získal – konkrétně jeho advokáty, kteří neměli zájem nízkou privatizační cenu zpochybnit. Ačkoliv tak Sobotka mohl prodej zvrátit, nejednal jako řádný hospodář, ale hájil vlastníka Karbon Invest (privatizátora OKD).  

Sobotka: Za vyšší cenu pozdějších posudků může vyšší cena uhlí

„Je tu snaha odvést pozornost od toho, že stát přišel v devadesátých letech v divoké privatizaci o více než 50 % v OKD, aniž by dostal jedinou korunu. Doteď to nikdo nevyšetřil,“ brání se Sobotka. „My jsme prodávali už jen minoritní podíl za cenu, která byla nad znaleckým posudkem a nad stanoviskem ÚOHS. Evropská komise vydala své nezávislé stanovisko, stejně jako ÚOHS a dospěli k tomu, že nedošlo k neoprávněné podpoře. Všechny další posudky byly zpracovány až po datu privatizace,“ uvedl Sobotka, který si vyšší cenu pozdějších posudků vysvětluje rostoucí cenou uhlí na světových trzích.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek odmítá, že by se ve věci angažoval Eduard Janota (někdejší náměstek na ministerstvu financí), podle něj veškerá odpovědnost leží na Bohuslavu Sobotkovi. Stejně tak se do Sobotky opřela i ODS. Kauza se podle občanských demokratů jeví jako závažná machinace při privatizaci, Sobotka podle ODS nejspíš Česku způsobil značnou škodu. „Tato věc je řadu let prošetřována policií ČR a vůči některým vede trestní řízení. Ale zatím nikdo nekonstatoval nějakou vinu,“ reagoval Sobotka.

Bakala: Babiš jako podnikatel dobře ví, že nelze investovat do ztrátových podniků

Podnikatel Zdeněk Bakala nemůže jako menšinový akcionář těžařské firmy NWR komentovat případnou státní podporu společnosti OKD, kterou NWR vlastní. Za nynější situaci společnosti podle něj ale nesou vinu obě strany. „Detaily vyjednávání o státní podpoře OKD je v rukou managementu firmy, jako menšinový akcionář NWR je nemohu kvůli regulaci komentovat,“ uvedl Bakala.

Podle Bakaly ministr financí Babiš dobře ví, že je nesmysl investovat peníze do ztrátových podniků, které nemají perspektivu. „Já si myslím, že je dobře, že někdo do té diskuse na straně státu má možnost vnést komerční náhled. Pan Babiš dobře ví, že když on zavíral masokombináty, tak je musel zavřít proto, že nebyly rentabilní. A dobře ví, že je nesmysl, aby tehdy bral zisky svých chemiček a investoval je do neprofitabilních masokombinátů, které nemají perspektivu,“ nechal se dnes slyšet Bakala.

BYTYOKD.CZ žádá Babiše, aby vymáhal po majitelích OKD miliardy

Ostravské sdružení BYTYOKD.CZ, hájící zájmy nájemníků, požádalo ve středu dopisem ministra financí Andreje Babiše, aby po vlastnících OKD začal vymáhat náhradu za nedovolenou podporu při prodeji státního podílu v této těžební firmě v roce 2004. Nedovolená podpora mohla podle sdružení nájemníků být 20 miliard korun, s úroky by to bylo až 30 miliard, řekl předseda sdružení Roman Macháček. Sdružení se domnívá, že skutečná cena státního podílu měla být 24 miliard korun. Stát prodal šestačtyřicetiprocentní podíl za 4,1 miliardy. O možnosti vymáhat náhradu za nedovolenou podporu informovalo sdružení loni v září tehdejšího premiéra Jiřího Rusnoka a ministra financí Jana Fischera. Podle Macháčka ale žádná reakce nepřišla.

Mládek: Okamžité uzavření dolů by stát stálo 3 miliardy

„Neřešíme minulost, ale problém, že pokud stát nebude konat, tak koncem roku bude na dlažbě 2 tisíce horníků a k tomu 6 000 lidí v navazujících odvětvích,“ upozornil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Náklady na sanaci problémů, které by vznikly okamžitým uzavřením dolů, odhaduje na 3 miliardy korun, současné řešení ale podle Mládka v současnosti nestojí nic, výdaje začnou až po roce 2017.