ŘSD zná své nové šéfy, je mezi nimi i dosavadní ředitelka Agrofertu

Praha – Personální čistka na Ředitelství silnic a dálnic završena: nový šéf úřadu Jan Kubiš dnes nově obsadil všechny uprázdněné posty. Ve vedení ŘSD tak zasedne například ředitelka komunikace Babišova holdingu Agrofert nebo třeba někdejší ředitel Benziny. Čtveřici bývalých ředitelů odvolal Kubiš včera, tedy během svého dne ve vedení ŘSD.

Úsek výstavby ŘSD nově povede bývalý šéf oddělení vývoje a zástupce technického ředitele společnosti Benzina Tomáš Čížek. Šéfem ekonomického úseku Kubiš jmenoval bývalého náměstka ministra obrany Libor Tejnil. Kancelář generálního ředitele povede Soňa Křítková, ředitelka strategie a komunikace Agrofertu, a provozní úsek bude řídit Zdeněk Mařík, který na ŘSD přichází ze společnosti Siling zabývající se silničním inženýrstvím.

Kubiš věří, že sestavil tým stavařů a manažerů, kterým se podaří ŘSD rychle stabilizovat a zajistit zdárné čerpání peněz z fondů Evropské unie. „Tým, který se nám podařilo poskládat, je vyvážený. Na klíčových technických pozicích jsou samozřejmě stavaři, na ostatních pozicích jsou lidé, kteří mají hluboké a dlouholeté zkušenosti se správou do budoucna svěřených útvarů a úseků,“ zdůraznil.

Antonín Prachař, ministr dopravy (ANO):

„Všechny další personální změny, které budou na ŘSD činěny, jsou plně v kompetenci generálního ředitele. Ministerstvo dopravy nebude žádným způsobem zasahovat do kompetencí, které pan ředitel po svém jmenování do funkce má.“

Kubiš dnes zároveň dementoval včerejší zprávu ČTK, že by v nejbližší době měli přijít o místa také ředitelé jednotlivých krajských správ. „Naopak já plánuji, že se všemi řediteli krajských správ povedu dialog, rád se s nimi sejdu a zkusím nastavit budoucí spolupráci mezi ŘSD a krajskými správami,“ zdůraznil nový šéf ŘSD. Rozpouštět nechce ani žádné další týmy.

Přesto přinejmenším ještě jedna změna ŘSD čeká. Z funkce ředitele výstavby totiž odchází Jiří Mayer, který až do svého pondělního odvolání působil také jako pověřený šéf ředitelství. Podle Kubiše organizaci opouští na vlastní žádost a ze zdravotních důvodů. Definitivně by měl skončit k 30. červnu 2014.

Nový šéf ŘSD Kubiš o personálních změnách v organizaci (zdroj: ČT24)

Personální zemětřesení odstartoval spor o kontrolu kvality

Rozsáhlé personální změny zahájil spor bývalého vedení ŘSD v čele s bývalým generálním ředitelem Pavlem Kočicou a odvolané šéfky Úseku pro kontrolu kvality staveb Miloslavou Pošvářovou. Ta během svého působení poukazovala na chyby a možnou korupční činnost ve vedení organizace. Po svém odvolání v polovině ledna získala Pošvářová podporu současné vlády. Prachař původně oznámil, že s Pošvářovou na ŘSD počítá. Její podmínkou návratu ale bylo odvolání velké části vedení ŘSD včetně Mayera a Kaase.

Nakonec se Pošvářová do vedení organizace nevrátila a zhruba měsíc externě pracovala jako Prachařova poradkyně. I tuto funkci nakonec opustila s tím, že v současného ministra ztratila důvěru.