Zelená revoluce – Češi propadli kouzlu bylinek v kuchyni

Praha – Raději čerstvé a z vlastního truhlíku, než sušené a z obchodu. Zákazníci sahají v zahradnictví po bylinkách třikrát častěji než před pěti lety. Zájem je hlavně o mladé rostliny v květináčích. Letos se takových sazenic prodají stovky tisíc.

Stále větší zájem o vaření z čerstvých surovin způsobil, že řada lidí své balkóny, okna i zahrady zdobí rostlými bylinkami. V celém Česku si jen letos lidé koupí stovky tisíc květináčů. Boom bylinek začal před čtyřmi lety a od té doby poptávka po nich neustále roste. Nabízejí je samotní farmáři, specializovaná zahradní centra, ale i hypermarkety a obchody s jídlem. 

Játra na majoránce? Mazec 

Češi nejčastěji kupují základní bylinky – jako je pažitka, petržel, bazalka nebo oregano. To jsou totiž bylinky, které umí využít v kuchyni. „Ta chuť je mnohem svěžejší, je čerstvější. Játra na čerstvé majoránce? To je mazec jako blázen. Nebo jehněčí s majoránkou. Fór je v tom, že čerstvou bylinku přidáváte až na samý konec, aby zůstala svěží,“ popisuje kulinářský expert Roman Vaněk. 

Menší sazenice často volí lidé, kteří pro bylinky nemají místo, a do jednoho květináče nasázejí i víc druhů. Kdo na okně nemá místo ani pro květináč, může využít takzvaných komunitních zahrad. Malé plochy se záhonky třeba mezi paneláky. Za příspěvek 200 korun mají lidé svůj vlastní pěstitelský prostor na celou sezonu. 

Jak dlouho vydrží čerstvé bylinky v lednici?

Koho ale nebaví nic pěstovat, může si v obchodě čerstvé bylinky koupit už natrhané. Takové vydrží v lednici i déle než týden. Stačí vzít obyčejný savý papír, bylinky zabalit a papír pak trochu navlhčit a uložit do lednice, radí Roman Vaněk. 

I s Českou televizí můžete propadnout Kouzelným bylinkám. Pořad běží každou neděli na ČT1 před Událostmi. Jak prakticky bylinky využít, se můžete dozvědět i v archivu pořadu Herbář

Události: Češi propadli bylinkám (zdroj: ČT24)