Zbavte města heren, volají petice napříč zemí

Praha – Dobrovolníci z různých měst sbírají podpisy, aby vyvolali referenda, která by vymýtila automaty. Pokud budou úspěšní, lidé by mohli o omezení hazardu rozhodovat během podzimních voleb, a to třeba v Plzni, Ústí nad Labem, Karlových Varech nebo v centru Prahy. Jedním z dobrovolníků bojující za nulovou toleranci hazardu je i Martin Svoboda – muž, který prohrál v hernách osm milionů.

V 26 letech vedl prosperující firmu, studoval práva a žil s přítelkyní. O tři roky později mu chybělo osm milionů korun, firma, partnerka i matka. Poprvé si zahrál na Jižním Městě v Praze. Několik prvních návštěv a Martin měl bez práce doma 100 tisíc. Začal chodit do herny i přes den. Ráno po tenisovém tréninku, místo oběda, večer po práci. 

V herně na Jižním Městě prohrál čtyři miliony. Po roce začal hledat podnik, ve kterém by prolomil smůlu. Skončil v herně na Jugoslávské ulici. Za jednu noc dokázal prohrát statisíce korun. Musel přestat se studiem. Cesta na dno skončila, když Martinovi zemřela matka. Za její smrt si dává vinu: „Když jsem se jí přiznal, začala mi pomáhat, ale stálo ji to zbytek zdraví, vrátila se jí rakovina a zemřela.“ Teprve až po pádu na úplné dno se Martin vzpamatoval, už více než čtyři roky je čistý a nehraje. Společně s dalšími dobrovolníky teď bojuje za to, aby automaty z měst úplně zmizely. Podívejte se na stránky občanského sdružení

V Česku se podle posledních údajů za rok protočí v hazardu 135 miliard korun. Částka zahrnuje kromě automatů a videoloterijních terminálů i kurzové sázky a loterie. Většina peněz ale skončila právě v hernách. Do automatů lidé vsadili 25 miliard. V technických hrách, kde tvoří většinu příjmů videoloterijní terminály, se pak protočilo skoro 88 miliard.

Kde je vůle, tam je cesta

Podpisy se teď sbírají například v centru Prahy. Cíl aktivistů je sehnat 2 500 podpisů a automaty vymýtit úplně. V některých městských částech Prahy to přitom šlo už dříve. Zatímco v Praze 2 je už více než rok vyhlášena nulová tolerance hazardu, v Praze 7 je stále heren jako hub po dešti. Z toho, co se v nich prosází, dostává město 80 procent.  

Záleží tedy na postoji městské části. Starosta Prahy 7 Marek Ječmének (ODS) chce hazard jen omezit. Radnice z automatů ročně inkasuje osm milionů korun a starosta si nedokáže představit, že by městská kasa o takový příjem přišla. To starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS) ale ví, že to jde: „Kde je vůle, tam je cesta. My jsme přišli zhruba o 20 milionů korun.“ 

Petr Vrzáň, šéf Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů, se ale heren zastává: „Je to legální podnikání, zákonem upravené. Od roku 2012 mají obce právo regulovat tento typ podnikání, takže je zcela na místních samosprávách, jaká místa pro toto podnikání určí.“

Jako první město v Česku omezila automaty už v roce 1996 Bystřice nad Pernštejnem. Město sice z automatů získávalo za rok asi jeden milion korun, podstatná část peněz ale podle tehdejšího starosty pocházela ze sociálních dávek, které dostávali nezaměstnaní.

Tam, kde automaty zakázali, ubyla sice kriminalita, policie zato řeší jiné případy. Například v Klatovech už padají trestní oznámení, začaly se tam totiž objevovat herny na černo. Podnikavci obcházejí zákazy různě, třeba uzavřením podniku cedulkou – jen pro členy, nebo odstraněním automatů do úklidové místnosti. Při největším zátahu proti nelegálním hernám v Česku zabavila policie loni skoro 300 automatů.  

„Obce jsou na křižovatce, buď si vyberou, že budou regulovat herní průmysl, anebo ho odevzdají mafii a černému podnikání,“ komentuje to Vrzáň. 

Na hazard si došlápne i vláda

Do boje proti hazardu vyráží i ministerstvo financí. V novele zákona o loteriích zvažuje rozlišit tvrdé a měkké hazardní hry a uvalit na ně až tři různé sazby daně, podle míry společenského nebezpečí. Nejvyšší daň by odváděli provozovatelé herních automatů, kamenná kasina by patřila do středního pásma a nejméně by se platilo z loterií a kurzových sázek. Teď je loterijní a sázkařský byznys daněn jednotnou 20procentní sazbou.

Mimo to vláda plánuje legalizovat internetové sázení, tedy udělit licenci třeba i zahraničním sázkovým kancelářím, přes které je dnes možné v Česku sázet, jejich zisk ale zdanění zatím nepodléhá. Zároveň se ale budou muset všichni hráči řádně registrovat a nově chce úprava třeba i stanovit limity pro videoloterijní terminály. Tyto novinky by měly platit od roku 2016.