Sezonní práce začaly, nezaměstnanost díky tomu klesla z maxima

Praha – Především díky brzkému začátku sezonních pracích v březnu klesla nezaměstnanost z historického maxima z počátku roku. Bez práce bylo minulý měsíc skoro 610 tisíc lidí, to je 8,3 procenta. V lednu přitom nezaměstnanost vystoupala až na 8,6 procenta, bez práce bylo nejvíc lidí v historii.

Úřad práce oznámil, že nezaměstnanost v březnu mírně klesla na 8,3 procenta. Bez práce bylo 608 315 lidí. Za poklesem nezaměstnanosti stojí podle Úřadu práce především sezónní práce, které začaly o měsíc dříve. „Pomohlo hlavně teplé počasí, které podporovalo stavebnictví. Ale i celkové oživení ekonomiky se podepsalo na rychlém tempu snižování nezaměstnanosti,“ komentuje čísla analytik společnosti Home Credit Michal Kozub. Práci teď mohou získat lidé ve stavebnictví, lesnictví nebo zahradnictví.

V únoru podíl nezaměstnaných činil 8,6 procent, v lednu to bylo rovněž 8,6 procenta. Bez práce bylo tehdy skoro 630 tisíc lidí, což bylo vůbec nejvíce v historii. 

Nezaměstnanost v krajích ČR
Zdroj: ČT24/MPSV

Analytici:  Lépe bude až příští rok

Nezaměstnanost bude podle analytiků letos klesat. Spadnout by měla na zhruba 7,5 procenta. I tak ale zůstane pořád jedna z nejvyšších v historii Česka. Snížení počtu lidí bez práce totiž letos podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka nedokáže kompenzovat nárůst nezaměstnanosti z předcházejících letech. „Jsme sice svědky zlepšující se situace na pracovním trhu s tím, že pokles nezaměstnanosti bude pokračovat i v dalších měsících. Je však rovněž korektní zmínit, že počet nezaměstnaných je stále blízko svých rekordních hodnot a nad hranicí 600 tisíc,“ zdůraznil. 

I když tedy březnová čísla naznačují mírné zlepšení, definitivně lépe bude prý až příští rok. „Trh práce reaguje na ekonomické oživení tradičně se zpožděním, a proto očekávám výraznější a stabilnější pokles nezaměstnanosti až v příštím roce,“ myslí si odborník na řízení lidských zdrojů PwC Daniel Soukup. Firmy se však již nyní podle něj poohlížejí po nových zaměstnancích, a zejména u specializovaných technických a manažerských pozic těžko hledají vhodné kandidáty.

„Zaměstnavatelé se přestávají tolik bát vytvářet nová pracovní místa. Ten obrat není nijak zásadní, ale v každém případě to je pro nás dobrá zpráva,“ konstatovala generální ředitelka Úřadu práce Marie Bílková.

O jedno volné pracovní místo se přitom teď uchází v průměru 15 lidí. Rozdíl je ale v regionech. Nejnižší nezaměstnanost hlásí tradičně okresy Praha-východ (3,6 procenta), Praha-západ (4,6 procenta), Mladá Boleslav (4,7 procenta), Plzeň-jih (5,3 procenta) a Praha (5,4 procenta). Nejvíc lidí bez práce je naopak na Bruntálsku (14,5 procenta), Mostecku (13,7 procenta), Jesenicku (13,6 procenta) nebo v Ústí nad Labem (13,1 procenta).

Stovky pracovních míst by měly vzniknout i díky deklaraci, kterou podepsala Česká biskupská konference s Úřadem práce. Katolická církev bude totiž potřebovat lidi na opravu a údržbu nemovitostí získaných od státu v restituci. A zavázala se nabírat právě ty, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní. „Budou to typické stavební profese a pomocné práce,“ upřesnil kardinál Dominik Duka.

Nezaměstnanost v krajích ČR
Zdroj: ČT24/MPSV