O Babišem navrhovaném schodku se bude prý ještě debatovat

Praha – Rozpočet na příští rok počítá se schodkem 100 miliard díky snižování provozních výdajů a navyšování investic, především v dopravní infrastruktuře a zateplování budov. Uvedl to po dnešním jednání vlády ministr financí Andrej Babiš. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky je ale výše schodku výchozím číslem, o kterém se povedou ještě debaty.

Vláda dnes poprvé debatovala o rozpočtu. „Byla to první výměna informací o rozpočtu, některým se to nelíbí, že musí šetřit. Byla tam i debata o cestovních výdajích parlamentu. Je tam rovněž názor, jestli schodek není moc malý. Myslím si, že není. Můžeme zásadně ovlivnit náklady,“ myslí si Babiš.

Schodek 100 miliard korun je přitom podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) výchozím číslem pro další debaty. „My jsme se dohodli, že příští týden na koaliční radě, která bude věnována rozpočtu, si vydefinujeme priority z programu, které chceme mít v rozpočtu v příštím roce, a na základě toho se bude odvíjet debata, jaký by měl být schodek,“ uvedl. 

Babiš představil vládě rozpočet na příští rok (zdroj: ČT24)

Lidovci budou například požadovat zvýšení daňové slevy na děti a sníženou daň z přidané hodnoty na dětskou výživu. A víc peněz chce třeba i ministr školství Chládek, ten by si představoval až 5 miliard navíc, a to na platy učitelů, školní pomůcky nebo rozšiřování školek. 

Kolik navíc by chtělo které ministerstvo, si přečtěte ZDE. 

Ministerstvo financí se při sestavování rozpočtu musí navíc vypořádat s navyšováním důchodů i plateb za státní pojištěnce zdravotním pojišťovnám. Vláda totiž dnes schválila návrat k původní vyšší valorizaci, která platila před úspornými škrty. (Čtěte ZDE.) Průměrně by tedy důchody měly stoupnout o 205 korun. To by mělo rozpočet přijít na asi 7,1 miliardy korun. 

Koaliční kabinet se dnes také po sporech v předchozích dnech dohodl na navýšení plateb za státní pojištěnce. (Čtěte ZDE.) Podle vyjádření ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka tak bude v rozpočtu na příští rok požadovat resort 4 miliardy na tuto operaci a zhruba půl miliardy na investice do nemocnic.