Zeman si představuje fiskální politiku EU jako dluhovou brzdu

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes prohlásil, že je zastáncem nejen pokračující integrace EU, ale i toho, aby se Česká republika vrátila do takzvaného tvrdého integračního jádra. Doufá, že se Česko v dohledné době stane členem eurozóny. Společná fiskální politika Evropské unie by podle něj měla fungovat jako dluhová brzda pro ekonomiky eurozóny. Brusel by ale neměl národním vládám a parlamentům diktovat, jaký podíl financí mají investovat do jednotlivých resortů, řekl prezident Miloš Zeman.

Zeman: Jsem proti blokádám a sankcím (zdroj: ČT24)

„Pod společnou fiskální politikou rozhodně nemíním to, že by EU měla národním vládám a národním parlamentům určovat, jaký podíl výdajů věnují například na zdravotnictví, školství nebo kulturu, ale měla by být čímsi, čemu se někdy říká dluhová brzda,“ upřesnil Zeman. 

Společná daňová politika by podle hlavy státu měla hlavně zabránit daňovému dumpingu. Brusel by tak měl stanovovat minimální daňové sazby, maximální by ale ustavit neměl. „Stanovit maximální výši daňových sazeb by bylo, podle mého názoru, neprozřetelné, protože jsem vášnivým zastáncem skandinávského modelu sociálního státu a ten, jak víte, se vyznačuje vysokým daňovým zatížením,“ řekl Zeman. 

„Zavedení určitých minimálních daňových základů by určitě pomohlo v boji proti daňovému dumpingu a daňovým rájům, takže určitě je to cesta, kterou musí Česká republika podporovat,“ souhlasil se sjednocením daňové politiky i premiér Sobotka. 

Miloš Zeman:

„Víte všichni, jak dopadl Pakt stability. Bylo to hezké, dokonce to obsahovalo i sem tam nějaké sankce, ale když tento pakt porušily dvě největší země, tedy Francie a Německo, přestalo se o sankcích mluvit. Žádný zákon, žádný program, který neobsahuje sankce, není ničím víc než pouhou prázdnou, byť líbivě znějící deklarací.“

Zeman dnes promluvil o Evropské unii na konferenci k desátému výročí vstupu ČR do Unie. Hostem byl i předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Článek o jeho vystoupení najdete ZDE

Na konferenci se v průběhu dne v jednotlivých panelech řečníci zaměří na problematiku vnitřního trhu EU a evropskou podporu regionálního rozvoje. Promluví mimo jiné ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), šéfka resortu místního rozvoje Věra Jourová (ANO), ekonomové Vladimír Dlouhý a Miroslav Zámečník či viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.