Mládek: Euro možná už v roce 2019, podpoříme export

Praha - Vláda hledá další způsoby, jak podpořit český export. Prvním krokem je podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka celková změna přístupu Česka k Evropské unii. Tam totiž v současnosti směřuje přes 80 procent tuzemského zboží. Klíčovou destinací je ale podle šéfa resortu eurozóna. Sobotkův kabinet se proto rozhodl připojit k fiskálnímu paktu Evropské unie. Ministr Mládek dodal, že díky tomu by země mohla přijmout společnou evropskou měnu už v období let 2019 až 2021.

„Z hlediska exportérů to znamená snížení transakčních nákladů a omezení nutnosti se pojišťovat vůči kurzovým rizikům. Ovšem není to tak výhodné pro banky, které přijdou o část obchodů. Ale pro exportéry, kteří se zabývají reálnou ekonomikou, to bude jistě výhodou,“ prohlásil Mládek na Žofínském fóru. 

„Já doufám, že (rok 2019) už konečně reálný termín bude… Existence koruny a neexistence společné evropské měny českým exportérům život neusnadňuje, spíše naopak - kvůli volatilitě české koruny ji velmi komplikuje,“ věří viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.

Mládek: Důležitý je i export mimo EU 

Co se týče exportu do riskantnějších teritorií mimo Evropskou unii, tento dává podle Mládka šanci na vyšší zisky, vyšší přidanou hodnotu a více investičních celků. Například současná situace na Krymu a na Ukrajině je sice komplikací pro obchod s Ruskem, o to větší důraz bude podle něj kladen na rozvoj vztahů s Čínou.

Mládek na Žofínském fóru: Euro možná už v roce 2019 (zdroj: ČT24)

Právě Říše středu patří s Ruskem k zemím, kde chtěla vláda udělat průlom. „V Rusku jsme bohužel nyní v situaci nikoliv rozvoje, ale minimalizace škod. Budeme si muset držet určitý distanc, takže si například nedovedu představit, že by české firmy investovaly na Krymu nebo obchodovaly s podniky z této oblasti,“ doplnil. 

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka už v pátek prohlásil, že do eurozóny by Česká republika mohla vstoupit v roce 2020. S brzkým přijetím eura souhlasí i prezident Miloš Zeman a vzácnou shodu našli sociální demokraté i s konzervativní TOP 09. 

Vláda schválila přistoupení ČR k fiskálnímu paktu EU 24. března. ČR tak bude muset zavést pravidla, která zaručí rozpočtovou kázeň. Podle dřívějšího vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky by se ale Česko hlavními opatřeními paktu řídilo až po přijetí eura. Podle ekonomů připojení k paktu posílí rozpočtovou zodpovědnost Česka a zamezí vládám nadměrně zemi zadlužovat. Více informací o paktu najdete ZDE