Areva po zrušení tendru stahuje stížnost na vyloučení ze soutěže

Praha – Francouzská společnost Areva stahuje odvolání u soudu proti vyřazení z tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. ČEZ minulý týden soutěž zrušil. Tendru se účastnily americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200. Arevu ČEZ vyřadil už předloni v říjnu kvůli údajným závažným pochybením v nabídce.

„Stažením tohoto odvolání chceme zahájit nový začátek vztahů s místními partnery. Areva věří, že budoucnost přinese pro spolupráci v energetickém sektoru nové příležitosti,“ uvedl v tiskovém prohlášení viceprezident a ředitel Arevy pro střední a východní Evropu Jean-André Barbosa. 

Areva se proti vyřazení z tendru odvolala u soudu. Na Česko si po svém vyloučení ze zakázky stěžovala i u Evropské komise. České úřady tendr na dostavbu Temelína projednávaly naposledy na konci loňského října, kdy krajský soud v Brně vydal předběžné opatření, že ČEZ nesmí uzavřít smlouvu s případným vítězem tendru. Jenže před tím v červenci Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vyloučení Arevy z tendru potvrdil. 

ČEZ zrušil výběrové řízení kvůli tomu, že dostavba dvou jaderných bloků by byla nerentabilní a podnik by se dostal do problémů. Šéf společnosti Daniel Beneš prohlásil, že dostavba by nebyla možná bez státní podpory. Vláda Bohuslava Sobotky ale odmítla státní garance poskytnout.  

Podle Beneše ovšem ukončení tendru neznamená úplný konec projektu na dostavbu Temelína. Sám dokonce věří, že se v budoucnu podaří oba bloky dostavět. Státní energetická koncepce totiž do budoucna s jádrem počítá. V roce 2040 by se měla až polovina elektřiny vyrábět v jaderných reaktorech, které by měly nahradit docházející uhlí. Ve hře je tak i vyhlášení nového tendru.

Dva nové bloky temelínské elektrárny měly víc než zdvojnásobit její výkon, který činí 2 000 megawattů. Stavba měla být podle plánu dokončena v roce 2025, nové bloky by byly v provozu 60 let. Šlo o zakázku za cca 200–300 miliard korun.

Soutěže o dostavbu dvou bloků Temelína se vedle Arevy účastnila americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200. Firma Westinghouse Electric Company už dříve uvedla, že je rozhodnutím zrušit tendr v jeho finální fázi zklamána. Konsorcium MIR.1200 sdělilo, že se kvůli zrušenému tendru s Českem nebude soudit.