Zaorálek jede ladit byznys do Pekingu, Tibet jde stranou

Praha - Už za několik hodin odletí šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek na oficiální návštěvu Číny. Cíl má jasný, posílit vzájemný obchod. Dodržování lidských práv například v Tibetu půjde v diskusi pravděpodobně stranou. Část opozice ho proto kritizuje s tím, že ochrana lidských práv se za peníze vyměnit nedá. To ale ministr zahraničí odmítá - že Česko nebude kritizovat okupaci Tibetu neznamená, že na danou problematiku rezignovalo.

Lubomír Zaorálek letí do komunistické Číny (zdroj: ČT24)

Návštěva Pekingu není mezi politiky nic neobvyklého. Naposledy tam vyjednával exministr zdravotnictví Martin Holcát. Šéf diplomacie ale do této asijské země míří po 15 letech. „Jestli chceme udělat něco víc, tak bez toho, že se s Čínou najde způsob komunikace a dialogu, se nepohneme kupředu,“ potvrdil v Událostech, komentářích Zaorálek.

Pro posílení mezinárodní výměny zboží je i prezident Miloš Zeman. „Já jsem pro co nejširší obchodní výměnu včetně výměny investic a výměny lidí, ať jsou to turisté, studenti, podnikatelé. Pokud Zaorálkova i moje pozdější cesta k tomu přispěje, tím lépe,“ prohlásil prezident.

Čína je čtvrtým největším obchodním partnerem Česka. Problémem je ale schodek vzájemného obchodu.

  • Do Číny zamířilo zboží za 38 miliard korun.
  • Do České republiky ho putovalo za 303 miliardy korun.

Česko vyváží hlavně automobily, stroje nebo sklo. Proniknout na čínský trh není snadné.
I proto míří do Pekingu spolu s ministerskou delegací podnikatelé. (čtěte víc)

S čínským protějškem chce Zaorálek mluvit hlavně o ekonomice, jenže část opozice tvrdí, že to bude na úkor lidských práv. „Rozvíjejme vztahy, ale ne na úkor obhajoby lidských práv,“ upozornil předseda ODS Petr Fiala. Komunisté s cestou souhlasí, k lidským právům se ale vyjadřovat nechtějí.

Vláda vysílá šéfa diplomacie do Pekingu s tím, aby se Česko začalo chovat jako ostatní evropské země, například Německo. Čínský trh je pro německé průmyslníky požehnání, jen loni tam prodali zboží za 67 miliard eur. Přesto je zmínka o lidských právech povinnou součástí každé návštěvy německých politiků.