Ministerstvo chce zatrhnout, aby se trafikanti předzásobili levnějšími cigaretami

Praha - Stát sice zvýšil od ledna spotřební daň na cigarety, většina z nich ale stále nepodražila. Může za to největší předzásobení cigaretami za poslední roky. Firmy do něj investovaly na konci loňského roku přes 20 miliard. Ministerstvo financí chce ale od podzimu prosadit omezení prodeje starých kolků jen na tři měsíce.

Události: Ministerstvo proti předzásobení cigaretami (zdroj: ČT24)

Většina kuřáků letos zatím vyšší daň na cigarety nepocítila. Trafikanti totiž mají plné regály krabiček z loňského roku. „Asi 90 procent značek máme ještě se starým kolkem,“ potvrzuje zaměstnanec pražské trafiky Miroslav Zbořil. Výrobci a dovozci cigaret nakoupili těsně před zvýšením spotřební daně loni v listopadu a prosinci téměř půl miliardy kolků. To je třikrát víc, než v běžných měsících. Celkem firmy investovaly do předzásobení přes 20 miliard. 

„Od roku 2006 to je druhé nejvyšší předzásobení na tuzemském trhu,“ komentuje to mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták. Tabákové firmy tvrdí, že většinu cigaret budou prodávat za staré ceny ještě zhruba čtyři měsíce. Pak cigarety podraží o dvě až tři koruny na krabičku. 

Kuřáci cigarety s vyšší a nižší spotřební daní lehce poznají. Zatímco cigarety s letošní, a tudíž vyšší spotřební daní už jsou označeny písmenem „O“, cigarety s loňskou nižší spotřební daní mají na kolku písmeno „N“.

Ministerstvo financí chce ale podobným vlnám předzásobení do budoucna předejít. Už na začátku května předloží vládě novelu zákona, podle které by mohli obchodníci prodávat cigarety se starými kolky jen tři měsíce. Návrh ministra financí Andreje Babiše (ANO) má podporu celé koalice. „Stát zbytečně přichází na spotřební dani o nemalé finanční prostředky,“ souhlasí s návrhem premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).  

Zároveň by měla podle stejné novely zákona vzrůst spotřební daň na cigarety o další tři až čtyři koruny. Toto zdražení pak kuřáci pocítí nejpozději na začátku příštího roku.

Kolik se prodalo kolků?
Zdroj: ČT24

V Česku kouří bezmála čtvrtina populace, tedy 2 miliony a 300 tisíc lidí. A ročně spotřebují 21 miliard cigaret. Spotřeba cigaret tak představuje pro stát významný příjem. Z každé inkasuje přes dvě koruny - celkem na spotřební dani z tabákových výrobků loni stát vybral skoro 47 miliard korun. Jenže kuřáci znamenají pro stát nejen nemalý příjem, ale i zátěž - s jejich zlozvykem jsou spojená vážná onemocnění. Na následky kouření ročně v Česku zemře 18 tisíc lidí.