Lasagne s koninou opět na pultech – aféra pokračuje

Praha – Obchodům otrnulo, respektive minimálně tomu v Českém Těšíně. V jeho regálech se totiž znovu objevilo neoznačené koňské maso. Balíčky lasagní s více než polovičním podílem koniny, které měly být už před rokem zničeny, prodával obchod i přesto, že byly potraviny prošlé. Prodávajícímu hrozí pokuta několik set tisíc korun.

Přesně rok a čtvrt po aféře, která znechutila zákazníky především ve Velké Británii, se v Česku neoznačené koňské maso vrátilo na pulty. Z ostrova se kauza rozšířila do celé Evropy a způsobila doslova „hon“ na obchodníky a jejich dodavatele. Za povšimnutí stojí, že české kauzy s technickou solí či jedy v potravinách, které jsou zdraví více nebezpečné, jsou na mezinárodním poli zanedbatelným problémem – bohužel.

„Inspekce zjistila nevyhovující potravinu. Laboratorní analýza potvrdila přítomnost koňského masa ve výši až 60 procent,“ tvrdí Pavel Kopřiva ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Jde o stejné balení lasagní, se stejnou šarží, jehož prodej inspekce před více než rokem zakázala. Podle všech dokladů mělo být balení kompletně zničeno. V jedné z prodejen řetězce Billa v Českém Těšíně krabice lasagní s koňským masem místo do kafilerie odvezli do skladu. Po roce, když aféra utichla, je opět vyndali a převezli do prodejny.

„Můžeme naše zákazníky ubezpečit, že toto pochybení se týkalo jen jedné naší prodejny, ve které jsme z něj vyvodili patřičné personální důsledky,“ potvrdila Simona Breen z oddělení marketingu společnosti Billa.

Zda podobně selhali i jiní prodejci, není jisté. „Věříme, že je to individuální selhání. Všechno jsme stáhli a poslali zpět dodavateli,“ doplnil Jan Tajovský, ředitel prodeje společnosti Bidvest, která dodává zboží řadě maloobchodů.

Nepřiznané koňské maso se v Evropě poprvé objevilo počátkem loňského roku, nejprve v hamburgrech v Irsku a Velké Británii. Postupně ale problém zasáhl celou Evropu. Jen v Česku se musely stáhnout z prodeje desítky tisíc balení lasagní, hamburgerů a masových kuliček.