Chládek: Z evropských dotací na výzkum hrozí ztráta až deset miliard

Praha - Z evropských programů na podporu výzkumu hrozí Česku větší ztráty, než se čekalo. Nedočerpat by se mohlo až deset miliard korun. Původně se přitom v programu Výzkum a vývoj pro inovace mluvilo o ztrátě 7,5 miliardy. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) chce ovšem ztrátu snížit o čtyři miliardy. „Je možné, že se nám podaří ztrátu snížit zhruba na polovinu,“ doufá Chládek.

„Za poslední období dvou měsíců, tedy za mého působení, došlo k navýšení proplacených prostředků o 2,1 miliardy,“ nechal se slyšet Chládek. Ministerstvo také poslalo 2,4 miliardy na pražské vysoké školy, které o dotace doposud žádat nemohly. Další peníze chce stihnout vyčerpat vypisováním nových čerpacích výzev či zjednodušením metodiky pro žadatele o dotace.

„Je nutné nejen pohlídat další čerpání, nabízíme také individuální pomoc velkým projektům tak, aby byly nejen dokončeny, ale i udržitelné,“ uvedl Chládek s tím, že v opačném případě by hrozilo, že by Česká republika musela vracet peníze ze státního rozpočtu. „Může se stát, že přijde evropská komise a bude chtít veškeré peníze vrátit,“ varoval Chládek.

Z programu Výzkum a vývoj pro inovace se staví po republice šestice velkých vědeckých center. Jejich problémy s čerpáním jsou podle Chládka způsobeny například zákonem o veřejných zakázkách. Ústavy totiž často poptávají techniku, kterou vyrábí na světě jen jedna firma. Když ale přijde jen jedna nabídka, musejí tendr zrušit. K řešení čerpání velkých center proto chtějí úředníci přistupovat individuálně. (Více zde.)

Chládek: Ztrátu bychom mohli snížit zhruba na polovinu (zdroj: ČT24)

Ve druhém programu spravovaném ministerstvem školství, Vzdělávání pro konkurenceschopnost, se snad podaří vyčerpat všechny peníze. Hrozilo přitom nedočerpání až 1,9 miliardy. „Podařilo se nám vyhlásit výzvy za 1,39 miliardy, takže tady dochází k tomu zrychlení s tím, že u operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost pokud všechno dobře půjde, tak tam téměř nebude žádná ztráta,“ dodal Chládek.

S čerpáním evropských peněz má ministerstvo školství problémy léta. V období 2014 až 2020 bude úřad spravovat nový program Výzkum, vývoj, vzdělávání. Podmínky jeho čerpání se nyní dolaďují, podle Chládka by z něj mělo jít například devět miliard na rozšíření kapacit škol a školek. Dotace v řádu miliard korun mají jít také na pražské vysoké školy a vědecké ústavy.