Akcie pivovaru Lobkowicz se budou na burze obchodovat už na konci května

Praha - Pivovary Lobkowicz nabídnou už na konci května své akcie na pražské burze. Podle makléřů by o ně mohl být mezi investory zájem. Jde o ryze českou firmu, která patří mezi pět největších výrobců piva.

Firma dá na burze k dispozici 49 procent akcií. Úpis firma předpokládá k 28. květnu. Firma spoléhá na to, že jako první pivovar vstupující v Praze na burzu upoutá pozornost. Maximální cena za akcii pro drobné investory byla stanovena na 175 Kč.  

„Primární úpis akcií nám umožní získat dodatečné zdroje na podporu růstu našeho tržního podílu prostřednictvím akvizic nových restaurací a hospod, nových investic do marketingu a rozvoje exportu,“ uvedl již dříve generální ředitel společnosti Zdeněk Radil. 

„Hned dneska začínáme s takzvaným roadshow, to znamená, že začneme obcházet možné investory do našich akcií a uvidíme, jak to celé dopadne,“ dodal. 

Názor makléřů

Podle makléřů patří investice do pivovarnictví dlouhodobě k těm zajímavějším. I když v poslední době se pivovarům hlavně na rozvíjejících trzích nedařilo a jejich akcie klesaly. Emisi v Praze může pomoct to, že je v tuzemsku pití piva téměř národním sportem.

„Každá nová emise na pražskou burzu je vítaným zpestřením toho, co na burze zbývá. Na druhou stranu je potřeba říci, že emise patří k těm malým,“ potvrdil makléř Patria Direct Roman Koděra.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Své akcie hodlá firma veřejně nabídnout v Česku a Rakousku. Hlavní makléř společnosti brokerjet České spořitelny Martin Urban čeká ze strany investorů o akcie pivovarů značný zájem. Jde o ryze českou společnost, nový úpis přichází na český trh po delší době a jde o celkem zajímavý obor podnikání zvlášť pro Čechy, kterým je pivovarnictví velmi blízké.

Lobkowicz patří mezi pět největších výrobců piva v ČR. Součástí skupiny jsou pivovary v Uherském Brodě, Protivíně, Jihlavě, Hlinsku v Čechách, Klášteře Hradišti nad Jizerou, ve Vysokém Chlumci a Černé Hoře na Blanensku. 

Skupině loni mírně vzrostly tržby z 1,157 na 1,159 miliardy korun. Loni firemní pivovary uvařily 854 tisíc hektolitrů piva. Přibližně 70 procent tržeb získala společnost z prodeje piva v restauracích, 30 procent pak jsou tržby z obchodů. Asi pětinu produkce Lobkowicz vyváží do zahraničí – především do Německa, Polska a na Slovensko. 

Lobkowicz dá k dispozici 49 procent akcií (zdroj: ČT24)