Příjmy státní pokladny aneb kam člověk vkročí, tam platí

Praha - Odvody státu ze mzdy každého zaměstnance nejsou, bohužel, ty poslední peníze, které do státní kasy z peněženky plynou. Pokud totiž od státu něco potřebujeme, obvykle za to zaplatíme. Poplatků za služby ještě přibyde. Vláda schválila novelu, která zpoplatňuje poskytnutí údajů z evidence dopravních nehod. Nově by se mělo platit i za návrh na rozhodnutí sporu u veřejnoprávních smluv.

Co bude nově zpoplatněno

  • Vláda schválila návrh novely zákona o správních poplatcích za poskytnutí údajů z evidence dopravních nehod. Kdo bude chtít vědět, kolik bodů nasbíral za přestupky, zaplatí 100 korun.
  • Nově by předloha zavedla také poplatek za návrh na rozhodnutí sporu u veřejnoprávních smluv. Cena by se měla odvíjet od výše peněžního plnění, nepřevýší ale milion korun.
  • Dráž vyjde i návštěva katastrálního úřadu - už od ledna lidi hradí 15 úkonů, které byly do té doby zadarmo.

Občanský průkaz

První dostane každý v 15 letech zdarma. Pokud však dojde ke ztrátě či poškození, zaplatí žadatel 100 korun.

Pas

Vydání cestovního dokladu je zpoplatněno okamžitě částkou 600 korun. Vlastní doklad ale musí mít už i děti, pokud je jim méně než 15 let, vyjde je na 100 korun.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/shironosov

Zápis do živnostenského rejstříku

Každý, kdo chce podnikat, dá 1 000 korun za zápis do živnostenského rejstříku. Výpis z rejstříku trestů je za stovku.

„Je to vlastně dodatečné zdanění. My všichni platíme daně a za to máme nějaký servis. I přesto musíme ještě něco extra platit. Pak se v zásadě člověk nedopočítá, kolik tomu státu platí,“ říká Patrik Nacher z webu Bankovnipoplatky.com.

Automobil

Řidičský průkaz za padesát korun je jenom začátek. Každý vůz musí jeho majitel zapsat také do registru vozidel. Majitel vozu za to zaplatí 800 korun. Platí se i za registrační značky - jedna vyjde na dvě stovky.

Bydlení

Za poslední dva roky si stát na úkor majitelů nemovitostí docela přilepšil. Nejprve zdražil poplatky za zapsání nemovitosti, pak se zvedla i sazba daně za převod nemovitosti a letos přibylo hned patnáct nových poplatků. Tisíc korun zaplatí ale i ten, kdo si koupil byt, doplatil hypotéku a teď chce na katastru zažádat o výmaz zástavního práva.