Češi za umění utratili loni čtvrtinu toho, co za krmivo pro psy a kočky

Praha - Právě teď vrcholí jarní aukční sezona, je proto ideální doba na to, investovat do umění. Tuzemské aukční domy do půlky června uspořádají víc než desítku dražeb se stovkami položek. Největší zájem je hlavně o poválečné umění.

„Květen je vrcholem aukční sezony, kopíruje to aukční kalendář ve světě. V New Yorku jsou na jaře největší aukce společností Sotheby's a Christie's. Jen na dvou aukcích současného a poválečného umění těchto dvou síní sběratelé za dva večery utratili 1,1 miliardy dolarů. Český trh se tomuto kalendáři přizpůsobil,“ popisuje Jan Skřivánek, aukční expert a odborník na umění. 

Za první tři měsíce letošního roku se v Česku vydražilo už přes tisíc kusů uměleckých děl v hodnotě přes 100 milionů korun. Jenže vydělat na umění je jen pro ty trpělivé. Nejkratší investiční horizont by měl být alespoň podle odborníků nejméně pět až deset let. 

Co zvyšuje cenu díla?

  • všeobecná známost
  • výstava v galerii
  • recenze odborníků

To, že lidé zájem o umění mají, dokazují i tržby českých aukčních síní. I ty sice zasáhla krize a v roce 2011 se jejich tržby výrazně propadly, od roku 2012 ale opět nabírají na obrátkách a trhají rekordy. Jen v loňském roce na nich investoři a sběratelé utratili bezmála 950 milionů korun, což je o 7 procent víc než v roce předchozím.

I tak jsou ale stále investice do umění okrajovou záležitostí pro fajnšmekry. "Celý český trh s uměním (včetně prodeje v galeriích a starožitnictvích) měl loni obrat asi 1,4 miliardy korun. To je čtvrtina toho, co Češi loni utratili za krmivo pro psy a kočky," poznamenal v rozhovoru pro ČT24 Skřivánek. 

Investoři v Česku se zaměřují hlavně na klasickou modernu, zatímco v aukčních síních ve světě je zase největší zájem o poválečné a současné umění. Jen na aukcích Christie's a Sotheby's sběratelé a investoři loni utratili 11 miliard dolarů, v přepočtu tedy přes 220 miliard korun. 

Ekonomika ČT24 o investování do umění (zdroj: ČT24)

Aukční rekordy

Tím nejdražším artiklem letošního roku je zatím obraz Zátiší od Emila Filly. Jeho nový majitel za něj zaplatil téměř 8,5 milionu korun. Do tuzemského rekordu má ale jeho cena i tak daleko - tím vůbec nejdražším se stal obraz Tvar modré od Františka Kupky, prodal se za 55 750 000 korun.

Pozor na památkově chráněná díla 

I když je investice do umění většinou jistá a výnosná, má i své nevýhody. Některá díla jsou totiž památkově chráněná, což může mít významný vliv na jejich hodnotu. „Pokud je předmět prohlášen za kulturní památku, nesmí být trvale vyvezen do zahraničí, což v případě zahraničních autorů nebo těch nejslavnějších českých autorů může dramaticky snížit jeho cenu,“ upozorňuje Skřivánek. Pokud je dílo kulturní památkou, má na ni navíc stát předkupní právo. „To znamená, že nemůžete předmět prodat, aniž byste ho předem nabídli státu,“ dodává Skřivánek.