Jsme ochotni jednat o plynu, když Kyjev zaplatí, řekl ruský ministr

Moskva – Když Kyjev zaplatí dluh 2,2 miliardy dolarů (44,8 miliardy Kč) za ruský plyn, Moskva je připravena jednat o slevě na plyn pro Ukrajinu. Prohlásil to dnes ruský ministr energetiky Alexandr Novak. V případě nesplacení se uzavřou kohoutky - Česko je na případný výpadek dodávek podle prezidenta Miloše Zemana připraveno.

„Budeme o tom jednat, jestli uhradí dlužnou částku k 1. dubnu, a ta byla 2,237 miliardy dolarů,“ řekl Novak. Ruský premiér Dmitrij Medvěděv již dříve řekl, že Rusko je připraveno jednat s Ukrajinou o ceně a podmínkách dodávek plynu, pokud Kyjev splatí ruské plynárenské společnosti Gazprom alespoň část svého dluhu za dosavadní dodávky.  

Ukrajina následně oznámila, že je ochotna zaplatit do konce měsíce 4 miliardy dolarů (80,3 miliardy Kč), kalkuluje ale se staršími cenami za plyn. Ukrajina pracuje s cenou 268,5 dolaru. Na ní se Moskva s Kyjevem dohodla v rámci loňské smlouvy o ekonomické spolupráci. 

Spor o plyn - 268, nebo 485 dolarů?

Ukrajina dluží ruskému Gazpromu za dodávky plynu k 1. dubnu 2,2 miliardy dolarů. Gazprom navíc v dubnu naúčtoval ukrajinskému Naftogazu částku 11,4 miliardy dolarů (226 miliard Kč) za to, že loni neodebral nasmlouvané dodávky.  

Obě země se přou o cenu za plyn. Když loni na podzim odmítl prezident Viktor Janukovyč podepsat asociační dohodu s Evropskou unií, Rusko snížilo cenu za plyn na 268,5 dolaru za tisíc kubíků. Původně přitom platila cena 485 dolarů, stanovená v pět let staré dohodě, kterou uzavřela už bývalá premiérka Julija Tymošenková. Což byla vůbec nejvyšší cena za plyn v celé Evropě.

Gazprom po bouřlivém vývoji na Ukrajině na počátku dubna ohlásil zvýšení ceny plynu ze 268 dolarů za kubík nejprve o 44 procent na 385,50 dolaru a o dva dny později Moskva zavedla vývozní clo, čímž cena vystoupila na 485 dolarů

Kyjev minulý týden oznámil, že zaplatí první část dluhu (2,2 miliardy), pokud Gazprom vrátí cenu na původně dohodnutou úroveň 268 dolarů. Gazprom však trvá na platnosti staré smlouvy a staré ceny.

Cesty ruského plynu přes Ukrajinu
Zdroj: ČT24/National Gas Union of Ukraine / ČT24

Ruský prezident Vladimir Putin včera varoval, že Rusko od června zastaví dodávky plynu do Evropy, pokud Ukrajina nesplatí dluh za plyn. EU dnes v reakci na Putinův list Moskvě připomněla slib, že dodávky plynu do EU nebudou přerušeny po dobu trojstranných jednání EU, Ruska a Ukrajiny o této věci.

Zeman: Uzavření toku plynu přes Ukrajinu Česko neohrozí

"Je třeba si uvědomit, že existuje Nord Stream, který po dně Baltského moře obchází Ukrajinu. Je třeba si uvědomit, že existuje Gazela (protíná hranice u obce Brandov v Ústeckém kraji a české území opouští u Rozvadova) a Ingolstadt (pouze ropa) a že naše zásobníky jsou naplněny na kapacitu, tuším, asi 120 dnů běžné spotřeby. Nevěřím, že krize na Ukrajině bude trvat tak dlouho," prohlásil prezident Zeman s tím, že Česko v žádném bezprostředním ohrožení není.

Zeman: Konec toku plynu přes Ukrajinu Česko neohrozí (zdroj: ČT24)