SZPI varuje: Nekonzumujte žádná marocká cherry rajčata

Brno – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která včera nařídila stáhnout z trhu marocká cherry rajčata vybraných rizikových šarží, dnes své varování rozšířila. Lidem nyní doporučuje, aby raději nekonzumovali žádná balení z této země. Ve Francii byly totiž u některých spotřebitelů zjištěny zažívací potíže včetně zvracení nebo křečí. Inspekce dále zdůraznila, aby spotřebitelé dodržovali základní hygienická opatření, zejména aby veškerou čerstvou zeleninu a ovoce před konzumací omyli pitnou vodou.

Informaci o závadných cherry rajčatech obdržela inspekce včera prostřednictvím evropského systému rychlého varování. Úřady ve Francii zaznamenaly nejméně šestnáct případů zdravotních komplikací. SZPI zjistila, že francouzská společnost IDYL sas exportovala do Česka více než 50 tun rizikových šarží cherry rajčat. Dovozcem je společnost Čerozfrucht se sídlem v Nehvizdech u Prahy.

Problémové šarže se do Česka dostaly v období od 20. dubna do 2. května. Prodávaly je Kaufland a Billa, v malém množství také Penny Market. „Inspekce obchodníkům uložila, aby rizikové šarže neprodleně stáhli z tržní sítě,“ uvedl v neděli mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Dnes inspektoři své varování doplnili. "Zdravotní rizika, zejména zvracení, zažívací potíže a křeče, se mohou týkat i jiných šarží potraviny, než o kterých informovala ČR francouzská dozorová organizace. Na základě principu předběžné opatrnosti proto v této fázi šetření SZPI doporučuje všem spotřebitelům, aby nekonzumovali žádná balení cherry rajčat, která nesou označení země původu: Maroko," informoval Kopřiva.

Vedoucí obchodního oddělení Čerozfruchtu Petr Veselý v reakci sdělil, že firma v současné době už nemá žádné zboží od francouzské společnosti IDYL sas. Dovážet od ní přestala na přelomu dubna a května, protože zahraniční firma ukončila sezonu. „Zboží od IDYL sas už nemáme, takže ho ani nemůžeme expedovat,“ řekl Veselý.

Štáb ČT dnes nicméně zjistil, že v supermarketu Kaufland jsou i přes varování inspekce rajčata ze severu Afriky pořád k dostání. A obchod je dokonce vyprodává v akci. 

Michael Šperl, mluvčí Kauflandu: „Stáhli jsme včera všechny inkriminované šarže, dneska stahujeme všechno podle nařízení Státní zemědělské potravinářské inspekce.“ 

Štáb ČT: „No tak to je překvapení, protože my jsme dneska navštívili jednu vaši pražskou prodejnu, a nejen, že je máte v nabídce, ale ještě jsou v akci za 9,90 Kč.“ 

Michael Šperl, mluvčí Kauflandu: „To jsou ale pravděpodobně šarže, které nebyly postižené.“ 

Potravinářská inspekce zatím netuší, jestli je infekce způsobená hnojením, špatným transportem nebo postřikem. S rajčaty se totiž na plantáži zachází podobně jako s banány - nezralé plody absolvují speciální koupel v chemikáliích, než se vydají na cestu do světa.