V Mexiku je hitem neprůstřelný byznys

Ciudad de México - To, co v Evropě znají jenom státníci, zažívají běžní Mexičané denně. Kvůli přibývajícím útokům narkomafie jezdí obrněnými auty čím dál víc lidí. A tamní obyvatelé hledají i další způsoby, jak chránit sebe a svůj majetek. Třeba nákupem sledovacích zařízení nebo neprůstřelného luxusního oblečení.

Ekonomika ČT24: Neprůstřelný byznys (zdroj: ČT24)

I když mexická vláda si s rostoucí kriminalitou neví rady, automobilky reagují velmi rychle. Třeba německý koncern Volkswagen přišel s obrněným vozem, který si můžou dovolit i méně majetní. Za jeho pancéřovaný sedan teď Mexičané ročně utratí v přepočtu asi 1,5 miliardy korun. Nárůst zakázek hlásí i další výrobci obrněných vozů. 

„Trendy se mění, lidé chtějí hlavně praktická auta. Zatímco před lety byl zájem o extra vybavení jako pepřový sprej, mosazné hřeby nebo další okázalá zařízení ve stylu Jamese Bonda, dnes zákazníci chtějí hlavně nedobytný vnitřek vozu,“ vysvětluje prezident Mexické asociace obrněných vozidel Fernando Echeverri. 

Velkým strašákem jsou v Mexiku i únosy

Mexičané se kvůli rostoucímu počtu přepadení a hlavně únosů obávají o svůj život i doma, v restauraci nebo v práci. Kromě výroby obrněných aut proto zažívají boom i další odvětví. Bezpečnostní kamery už jsou zcela běžné. Mnozí ale jdou ještě dál a nechávají si pod kůži implantovat mikročip se sledovacím zařízením. 

chirurg Alejandro Avila

„Mikročip mám já i celá moje rodina. Navzájem se můžeme kdykoliv vysledovat pomocí GPS lokátoru. Ten mě vystopuje, i kdybych byl zavřený v kufru auta.“

„Rok za rokem poptávka po nových technologiích roste… Díky čipům, kamerám a chytrým telefonům jsme schopní okamžitě zjistit, že se něco děje. Ať už u klientů doma, nebo v kanceláři,“ popisuje ředitel bezpečnostní agentury Rodolfo Lobo. 

Mexičané ale nekupují jen bezpečnostní techniku. Nejnovějším hitem je neprůstřelná móda. Novinka přišla z Kolumbie, kde se lidé s útoky drogových gangů potýkají taky. Neforemné neprůstřelné vesty tak Mexičané střídají za elegantní saka a kabáty odolné proti kulce nebo bodnutí nožem.