Lidovci nepodpoří Babišovy daňové změny

Praha – Lidovci chtějí prosadit výraznější daňové slevy na druhé a další dítě. Navýšení o sto korun, které navrhuje ministerstvo financí, je podle KDU-ČSL nedostatečné a neodpovídá koaliční smlouvě. Už dříve lidovci navrhovali několikanásobek navrhované částky. Pro stát prý půjde o vyšší náklad, který se ale v následné spotřebě z větší části vrátí.

V případě slev na děti je dnes možné na každé dítě odečíst z daní 13 404 Kč ročně. Nyní má být částka o stokorunu vyšší, jak počítá ministr financí Andrej Babiš (ANO). Pro lidovce je to však málo. „To pro nás nelze považovat za podstatné zvýšení v duchu koaliční smlouvy,“ uvedl předseda strany Pavel Bělobrádek.

KDU-ČSL navrhovala zvýšení měsíční slevy pro druhé dítě o 500 korun a na třetí a každé další o 900 korun. Podle dřívějšího vyjádření náměstkyně ministra financí Simony Hornochové by ovšem taková úprava byla příliš velkou zátěží pro státní rozpočet. Odhadla ji na 3,7 miliardy korun. „Pro nás je zásadní, že najdou-li se peníze pro návrat slevy pro důchodce, tak je nutné, aby se zohlednila výchova dětí u pracujících rodičů,“ dodal Bělobrádek.

Příslušná sleva je uplatňovaná u dětí, které jsou nezletilé a ještě chodí do školy, je jim méně než 26 let a soustavně se připravují na budoucí povolání. Do 26 let věku dítěte můžete slevu uplatnit i v případě, že dítě nemůže studovat ze zdravotních důvodů. Pokud je dítě zdravotně postižené, vzniká nárok odečíst téměř dvojnásobek, tedy 23 208 korun ročně.

Zasedání vlády
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Lidovci také polemizují s návrhy změn, které se týkají živnostníků. Podle návrhu novel daňových zákonů, které MF předložilo, by se měla omezit absolutní výše odpočtu u paušálních výdajů živnostníků využívajících 60procentní paušál. Poplatníci, kteří využívají paušály, ale mají vyšší příjem, nebudou moci uplatnit slevu na dani na poplatníka.

„To nám připadá nešťastné. Živnostníci si zaslouží podporu,“ řekl ke zrušení slevy na dani na poplatníka Bělobrádek s tím, že lidovci návrh MF na koaliční radě nepodpoří. Zástupci KDU-ČSL jsou ale podle Bělobrádka ochotni diskutovat o stropu pro živnostníky využívající 60procentní paušál.

Proti změnám daňových paušálů je i opozice. Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) by se daňová zátěž v příštích dvou letech zvýšila zhruba o 40 miliard korun.