Návrh ministerstva financí: Pleny ve snížené sazbě nakonec nebudou

Praha – Ministerstvo financí dává k připomínkování návrh na změny sazeb DPH. Ministerstvo počítá se třemi daňovými pásmy. Norma ponechává základní sazbu 21 procent a sníženou 15 procent, zavádí ale nově druhou sníženou sazbu 10 procent. V té ale nebudou dětské pleny. Státní rozpočet by zavedením další sazby měl podle propočtů MF přijít příští rok o zhruba 3 miliardy korun.

Další snížená sazba DPH by podle návrhu měla být zavedena od ledna příštího roku. Se zavedením druhé snížené sazby pro vybrané léky, knihy a nenahraditelnou dětskou výživu počítá koaliční smlouva. 

SOUČASNÁ DPH V ČESKÉ REPUBLICE

  • základní sazba 21 procent
  • snížená sazba 15 procent 

CO NAVRHUJE MINISTERSTVO FINANCÍ?

  • základní sazba 21 procent
  • snížená sazba 15 procent
  • druhá snížená sazba 10 procent (léky, knihy, nenahraditelná dětská výživa)

V nově zavedeném sníženém pásmu nebudou nakonec dětské pleny. „Položka dětské pleny v tomto návrhu není řešena, a to z důvodu rizika opětovného zahájení řízení pro porušení práva EU,“ uvádí materiál. Podle názoru EU totiž směrnice o DPH neumožňuje všem členským státům aplikovat snížené sazby DPH na dětské pleny. A ministr Babiš se domnívá, že by se Česku nepodařilo dojednat výjimku. (Čtěte ZDE.) 

Ministerstvo v novele také navrhuje opatření proti daňovým únikům, zavádí evidenci údajů z daňových dokladů. „Obdobný model kontrolního výkazu mají i jiné státy Evropské unie, například Slovensko,“ uvádí návrh. 

Proti úpravě sazeb DPH, kterou navrhuje koalice, se staví opozice. „Třetí sazba DPH je krok zpátky, znamená to větší administrativní náklady a větší prostor daňovým únikům,“ uvedl už dříve místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podnikatelé by za rozumný kompromis považovali zavedení původně plánované jednotné sazby DPH 17,5 procenta. Snížila by se tak podle nich administrativní zátěž spojená s účtováním více sazeb. Naopak zavedení další nové sazby administrativní zátěž zvýší. 

Ani experti se na zavedení tří sazeb příliš netváří, daňový systém se podle nich stane nepřehledným (čtěte víc). Není jim také jasné, čím vláda nahradí několikamiliardový výpadek příjmů po zavedení druhé nižší sazby. Kabinet podle vyjádření mluvčího resortu financí spoléhá na to, že rozpočtu pomůže rychlejší růst ekonomiky.