Do Hamburku budou jezdit České dráhy, RegioJet ostrouhal

Praha – Na mezinárodní lince mezi Hamburkem, Berlínem a Prahou budou vozit cestující České dráhy. Ty dnes totiž podepsaly prodloužení smlouvy s německými drahami Deutsche Bahn. Dosavadní smlouva měla skončit v roce 2015, teď se ale prodlouží minimálně o pět let. O linku měl přitom zájem i soukromý dopravce RegioJet.

„Smlouva je podepsaná na pět plus pět let,“ oznámil dnes prodloužení smlouvy na linku Praha–Hamburk generální ředitel Českých drah Daniel Kurucz. K pevně daným pěti letům podle dohody totiž připadá opce na možné využití dalšího pětiletého období. 

Pro České dráhy je trasa do Německa významným dopravním spojením. Jen mezi Prahou a německým hlavním městem ročně cestuje 1,1 milionu lidí.

Zájem o lukrativní spojení měl přitom i RegioJet brněnského podnikatele Radima Jančury, který měl na trase státního dopravce vystřídat už ke konci loňského roku. Deutsche Bahn v minulosti uvedly, že o zajištění spojení jednají už výhradně s ním. Nástup soukromé společnosti na tuto trať se ale několikrát odložil kvůli potížím s nákupem a financováním potřebných vozidel. 

České dráhy chtějí na trasu do Hamburku nasadit vagony získané od rakouských drah ÖBB, které ale před tím projdou rozsáhlou modernizací. Celkem budou ČD obsluhovat pět ze šesti spojů mezi Českou republikou a Německem, jeden pár spojů bude obsluhovat maďarský dopravce START, který zajistí přímé spojení Německa se Slovenskem a maďarskou Budapeští přes Prahu a Brno. Do Hamburku budou směřovat tři spoje ČD, druhá trojice vlaků bude jízdu končit v Berlíně.