Kobra odstartovala boj s daňovými podvodníky

Praha - První členové takzvaného týmu Kobra už začali pracovat na odhalování krácení spotřební daně a podvodů s DPH. Oficiální start ovšem připadá až na polovinu června. Do té doby musejí do týmu poslat své zástupce také celníci a daňová správa.

Kobra například pracuje na kauze moravského lihového bosse Březiny. Jeho skupina připravila státní kasu zhruba o tři miliardy korun. Gang ale působil bez povšimnutí policie a celníků několik let. „Chceme, abychom se ke kauzám dostávali dřív, než velké škody vzniknou,“ vysvětluje ředitel protikorupční policie Milan Komárek. 

Své lidi do týmu chystá i daňová správa a celníci. „Tým bude jeden centrální a potom budou týmy v každém regionu,“ říká k chodu Kobry zástupce generálního ředitele Generálního ředitelství cel David Chovanec.

„Daňová kobra v současné době pracuje na několika kauzách a věřím tomu, že finále jedné z nich budeme schopni prezentovat v příštích měsících,“ potvrdil Jiří Žežulka, zástupce ředitele Generálního finančního ředitelství.

I příprava daňového podvodu by měla být trestná

Kobra se bude zaměřovat zejména na úniky vyšší než 150 milionů korun a měla by rozkrývat  nejen nastrčené bílé koně, ale hlavně skutečné iniciátory podvodů. Právě s tím byl dosud problém. Kobře by měli pomoci i změny zákonů, které chystá vláda. Příprava daňové podvodu by měla být opět trestná a zrychlit se má i obstavování účtů podvodníků.  

Speciální opatření však zpochybnila opozice. „Ad hoc týmy na velké daňové podvody jsou dosavadní praxe. Připadá mi to jen jako nový marketing pro současný stav. Proti tomu nic nemám, ale nepochopil jsem, co zásadního se s Kobrou změní,“ uvedl v Událostech, komentářích místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Na spolupráci s policií jsme si na ministerstvu financí už v minulosti nemohli stěžovat,“ dodává s tím, že o posunu by se dalo mluvit ve chvíli, kdyby se na celní správu podařilo převést některé kompetence, které má policie při zajišťování důkazů.

Slováci: Kvůli Kobře se podvodníci přesunuli do Česka

Jen loni prošetřovala protikorupční policie daňové úniky za 36,2 miliardy korun, což bylo o 15 miliard více než v roce 2012. Nejčastěji šlo o krácení DPH u pohonných hmot. Na Slovensku přitom Kobra odhalila za dva roky fungování daňové úniky v přepočtu za několik miliard korun. Slovenští celníci navíc říkají, že řada podvodníků se díky nové vyšetřovací jednotce přesunula do Česka.

„Novinka je v tom, že spolupráce začíná mnohem dřív, spolupracujeme s policií už od samotného podezření,“ vysvětluje slovenskou zkušenost se speciálním útvarem Daniel Čech z tamního ministerstva financí. „V případě, že není efektivní komunikace, nemůže spolupráce fungovat – a proto je potřeba zainteresování nejvyšších politiků. Novum je také ve výměně informací.“

„Spolupráce spočívá v jejich rychlé výměně,“ doplňuje Martin Krčmárik ze slovenského ministerstva vnitra. „Snažíme se o realizaci trestního řízení v souběhu s daňovým řízením, aby byl dosažen společný cíl – abychom zabránili vyplacení neoprávněných daňových odpočtů.“