Pašovaných cigaret přibývá: Radují se kuřáci i prodavači, stát už méně

Praha - S postupným zdražováním se do Česka pašuje stále víc tabákových výrobků. Jen při posledním zásahu na Ústecku zabavili celníci pětadvacet tisíc cigaret a tři a půl kilogramu tabáku. Únik na daních by za toto množství činil víc než sto tisíc korun. Podle úřadů je to ale jen zlomek toho, co se do Česka nelegálně dostane. Zboží se pak prodává hlavně ve večerkách malých měst.

Kanálová šachta přikrytá poklopem, na kterém jsou položené kartony s nápoji, i tak může vypadat důmyslná skrýš na nelegální zboží. „Ti lidé to mají ukryté pod pultem a již to prodávají svým známým osobám,“ přiblížila metody pašeráků mluvčí Celní správy ČR Martina Kaňková.

Nejvíc se pašované cigarety prodávají v menších městech, v Praze se tak snadno koupit nedají. Třeba v severočeském Šluknově kouří pašované cigarety velká část místních. Hlavním důvodem je pochopitelně cena, krabička cigaret se dá koupit za necelých padesát korun, sto gramů pašovaného tabáku za stovku. Při krabičce za den pak dělá rozdíl klidně až tisíc korun měsíčně.

Nákup se vyplatí i prodavačům. Vzhledem k tomu, že za ně neplatí daně, vydělají na jedné krabičce až dvacet korun. Třeba jen ve večerkách na Ústecku celníci od začátku roku zabavili zboží, ze kterého se na daních mělo zaplatit téměř dva miliony korun, sami ale přiznávají, že skutečné úniky jsou daleko vyšší.

Pašovaných cigaret přibývá: Radují se kuřáci i prodavači, stát už méně (zdroj: ČT24)