Vymazat svá data z Googlu už zažádalo přes 12 tisíc Evropanů

New York – Přelomové rozhodnutí firmy Google umožnit vymazat záznamy konkrétní osoby už našlo první zájemce. Během prvního dne služby požádalo o „zmizení“ online osobních dat na 12 tisíc Evropanů. Firma internetový formulář spustila v reakci na nedávné rozhodnutí evropského soudu, podle kterého lidé mohou od Googlu požadovat smazání svých záznamů.

Lidé, kteří se rozhodnou žádost podat, musejí mimo jiné předložit digitální kopii průkazu k ověření totožnosti, například platného řidičského průkazu. Dále je potřeba vybrat z nabídky 32 evropských zemí tu, jejíž zákony se na žádost vztahují, poskytnout internetovou adresu každého odkazu, jehož odstranění požadují, a vysvětlit, proč je tato adresa „ve výsledcích vyhledávání irelevantní, zastaralá nebo jiným způsobem nevhodná“. 

„Právo být zapomenut“ ve výsledcích populárního vyhledávače Googlu evropským občanům v nedávném verdiktu přiznal Soudní dvůr Evropské unie. Stalo se tak v případu Španěla, který si stěžoval na údajné narušení soukromí v souvislosti s dražební vyhláškou na svůj opětovně nabytý dům, jež se objevila ve výsledcích vyhledávání. 

Soudní dvůr EU poukázal na to, že vyhledávání umožňuje získat o hledané osobě strukturovaný přehled informací, z nichž některé se týkají soukromého života. Bez vyhledávače by přitom nemohly být vzájemně propojeny nebo by to šlo jen velmi obtížně. 

Generální ředitel Googlu Larry Page v rozhovoru pro Financial Times připustil, že verdikt firmu zaskočil. Slíbil zároveň, že pojetí ochrany soukromí se v Evropě dostane na novou úroveň. „Snažíme se teď být více evropští a přemýšlet o tom možná víc z evropského kontextu,“ poznamenal Page. Obává se nicméně, že rozhodnutí soudu by mohlo posílit vliv represivních režimů, které usilují o omezení internetové komunikace.